Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Ηλεία

O σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έγραψε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, ότι πρόκειται πιθανόν για μετασεισμική ακολουθία.

Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ηλεία, σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας, στην περιοχή που και χθες (06-07-2024) είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος, μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα και με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα, δυτικά, βορειοδυτικά από την Γαστούνη της Ηλείας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγήτης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, είχε αναφέρει από χθες ότι μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί, μετά τα 4,9 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι στη Δυτική Ελλάδα αντέδρασαν και πάλι με ψυχραιμία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, για τυχόν ζημιές τόσο στην Ανδραβίδα και τη γειτονική Κυλλήνη, όσο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου του 2024, είχε σημειωθεί σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανατολικά των Στροφάδων που είχε ταρακουνήσει και τότε την Ηλεία. Είχε προηγηθεί, ένα λεπτό νωρίτερα, ασθενέστερη δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε εκείνους τους σεισμούς και στις δονήσεις που καταγράφονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Ζάκυνθο, χωρίς να έχουν προκαλέσει ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το νησί.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φάμελλος από Ιωάννινα: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Εισαγγελική έρευνα για αναρτήσεις που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες την ημέρα των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δύσκολος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός ή τρικομματική λύση με διαπραγματεύσεις μηνών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός στο Νοσοκομείο του Βόλου: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 30χρονη – Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Του έκοψε κλήση τροχονόμος και τον χτύπησε με το φορτηγό – Απίστευτο περιστατικό στην Καλαμαριά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός – Κολυδάς: Μετά τα χιόνια και το κρύο έρχονται πολλές βροχές Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Β. Καλογήρου: Ζητήθηκε ταχύτερη διεκπεραίωση των τοξικολογικών εξετάσεων και στοιχεία για ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή
23 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για σεισμούς: «Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία – Το φαινόμενο ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία – εκλογές: Οι αγορές προεξοφλούν σχηματισμό κυβέρνησης και προσβλέπουν στην ανάκαμψη της οικονομίας
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο κίνδυνος για κατολισθητικά φαινόμενα
23 Φεβρουαρίου, 2025