Σεισμός – Αλκυονίδες: Ο «εφιάλτης» της Αττικής πλησιάζει

Ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε την Αττική την περασμένη Παρασκευή, επανέφερε τη συζήτηση για τα ενεργά ρήγματα κοντά στην Αττική, με τον Κωνστανίνο Μακρόπουλο να αναφέρει ότι «πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων».

Ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά. «Το 1981 με τον σεισμό είχαμε πρόβλημα στα πενταώροφα κτίρια και πάνω κτίρια. θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα. Πρέπει να γίνει σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων».