Σεισμός Εύβοια: Τρομάζει το άγνωστο ρήγμα – Τι φοβίζει τους σεισμολόγους και για την Αττική

Σεισμός ταρακούνησε την Εύβοια το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Εύβοιας και ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών με κυριότερη, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με τους σεισμούς να γίνονται αισθητοί και στην Αττική.

Άγνωστο ρήγμα πίσω από το σεισμό

Μιλώντας στο eviathema, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε πως ο σεισμός είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες

«Στις 6:32 το πρωί έγινε αισθητός σεισμός στην Εύβοια 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε μετασεισμός με μέγεθος 3,2 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, με μεγέθη. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν σεισμική δραστηριότητα και γι’αυτό κοιτάμε να δούμε τι δομές υπάρχουν καθώς δεν είναι εμφανές κάποιο ρήγμα. Όμως δεν αποκλείουμε να σημειωθεί ξανά σεισμός στο ίδιο μέγεθος με τον πρώτο». «Άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι».

Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα και εκτίμησε ότι έγινε αισθητός και στην Αττική,τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου από το επίκεντρο της δόνησης, κοντά στα Στύρα της Εύβοιας.

Κλειστά σχολεία λόγω του σεισμού – Οι 2 περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία στην Εύβοια λόγω του πρωινού σεισμού για προληπτικούς λόγους.

Με απόφαση του Δήμου Καρύστου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες.

Όπως είπε δεν έχει προκληθεί κάποια ζημιά, από τους αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, ωστόσο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

«Επειδή καταγράφονται αρκετοί μετασεισμοί και γίνονται έλεγχοι, κλείσαμε προληπτικά τα σχολεία», τόνισε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος.

Εκτός από τον Δήμο Καρύστου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Για τον λόγο αυτό, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά.