Σεισμός: Φόβος με το άγνωστο ρήγμα – «Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός»

Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες ο χθεσινοβραδινός (Τρίτη) σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες με δεκάδες μετασεισμούς. Πρόκειται για τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει χθες το πρωί το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησαν 53 μετασεισμοί.

Σεισμός: Πρόκειται για άγνωστο ρήγμα, με τους επιστήμονες να ζητούν χρόνο για εξετάσουν περισσότερα σεισμικά δεδομένα, για να διαπιστωθεί εάν τα 5 Ρίχτερ της Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Μπουραντάς, Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου έκανε λόγο για αναστάτωση των κάτοικων καθώς ο σεισμός που σημειώθηκε χθες το βράδυ ήταν πιο ισχυρός από τον πρωινό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο και τον δήμαρχο Καρύστου Ευθύμιο Ραβιόλο που μίλησε στον σταθμό μας, καθώς και νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές.

Στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις ενώ έχουν κινητοποιηθεί οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι ΕΜΑΚ.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. Σήμερα, Τετάρτη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Νότια Εύβοια, θα παραμείνουν κλειστά.

“Συνιστούμε ψυχραιμία, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου” δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Γκανάς: «Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να δούμε ποσό μεγάλο είναι το ρήγμα και τι δυναμικό έχει.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν μιλάμε για ρήγμα που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ. Επισήμανε πάντως, ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός».

Ανέφερε ότι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι που μένουν σε παλιά σπίτια σε χωριά στην περιοχή των Στύρων.

Ο κ. Γκανάς δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανόνες λόγος ανησυχίας για ρήγματα κοντά στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι οι σεισμοί γίνονται αισθητοί λήγω της κοντινής απόστασης.

Παπαδόπουλος: «Χρειαζόμαστε χρόνο»

«Δεν ξέρουμε αν και ο 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος» δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

  1. Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός.
  2. Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5,0 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο.
  3. Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια.