Σεισμός Κρήτη: Αυτοί δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους – Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ενώ σοβαρές ζημιές υπάρχουν και σε κτήρια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, πως ο άνδρας έκανε εργασίες σε εκκλησία του Προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι όταν καταπλακώθηκε από τον τρούλο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και 9 τραυματίες (7 με ελαφρές εκδορές και 2 με κατάγματα) οι οποίοι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες: Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους – Περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς

«Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Υπήρχε μια σεισμική ακολουθία όλο το καλοκαίρι με μικρούς σεισμούς, οι οποίοι λήγουν με την γέννηση ενός ισχυρού σεισμού, της τάξης των 6 ρίχτερ, νότια του Αρκαλοχωρίου. Όταν έχεις μια περιοχή σε ένα ρήγμα από τα σχετικά άγνωστα και μικρά του ελληνικού χώρου, που προκαλεί συνέχεια σεισμούς, δεν κάνει και τεράστια εντύπωση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.

Υπάρχουν κάποια θαμμένα ρήγματα κάτω από τα ιζήματα του Αρκαλοχωρίου, τα οποία όμως είναι γενικά μικρά και πολλά άγνωστα. Είναι ένας τυπικός σεισμός που γίνεται πολύ σπάνια σε αυτά τα ρήγματα, με αποτέλεσμα το επίπεδο της αντισεισμικής προστασίας να είναι πολύ χαμηλό γιατί είναι πολύ σπάνιοι οι σεισμοί στην ηπειρωτική Κρήτη.

«Είναι κατά 99% ο κύριος σεισμός, αλλά θα υπάρχει πολύ έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με σεισμούς που θα γίνονται συνεχώς αισθητοί στους κατοίκους. Δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες τα σχολεία, θα πρέπει να ελεγχθούν τα κτήρια και προκαλείται μια αναστάτωση που θα περιλαμβάνει σεισμούς ακόμα και για μήνες. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα κοντινά» προειδοποίησε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε γενικά επιφυλακτικοί για την περιοχή.

«Δεν έχουμε ακόμα εικόνα των επιπτώσεων και των βλαβών στην περιοχή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν θύματα, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν σημαντικές βλάβες στα κτήρια της περιοχής γιατί είναι παλιά, άρα ας επικεντρωθούμε εκεί και στην σεισμική ακολουθία, γιατί ένας σεισμός της τάξης των 5,2 μπορεί να γίνει και αύριο το πρωί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και εστιασμένοι στην περιοχή. Θα γίνουν πάνω από 50 σεισμοί άνω των 4 ρίχτερ», εκτίμησε ο κ. Παπαζάχος.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς με μια υπνηλία, όταν μετά από μια σεισμική ακολουθία έρχεται ένας ισχυρός σεισμός θεωρούμε ότι είναι κάτι το εκπληκτικό. Δηλαδή, έχουμε εδώ και μήνες μια σημαντική σεισμική ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς μεταξύ Νίσυρου και Τήλου. Αν αύριο κάνει έναν σεισμό, 6,5 στην περιοχή, δεν μπορεί να εκπλαγεί κανείς. Στην Θήβα, σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα που έχει δώσει ιστορικούς σεισμούς και κατέστρεψε την Θήβα στο παρελθόν, έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Την τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά, είχαμε δύο τεράστιους σεισμούς, των 7 ρίχτερ στην Σάμο, και των 6 ρίχτερ στον Τύρναβο. Αυτή είναι η σεισμικότητα του ελληνικού χώρου. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το πρωτοφανές».

«Μην μπείτε στα σπίτια σας»

Την πεποίθηση ότι έχουν υποστεί ζημιές παλιά κτίρια και κατοικίες από τον επιφανειακό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης, εξέφρασε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή 27-09-21-ganas.mp3 με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους σε Καστέλι και ενδεχομένως στο Ηράκλειο να μην μπουν στα σπίτια τους, αν τα κτίρια έχουν έστω και μικρές ρωγμές. Ο κύριος Γκανάς ζήτησε από όλους να είναι σε ετοιμότητα για τουλάχιστον 48 ώρες στην περιοχή, καθώς θα υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί. «Κατά την άποψή μου ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς αυτή η περιοχή είχε ταλαιπωρηθεί από τον Απρίλιο με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς εντάσεως από 3 έως 4,7 Ρίχτερ.

«Σε όποιο σπίτι υπάρχει ρωγμή, να μην μείνει κανείς μέσα»

«Στα χωριά, τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιο βαθμό αστοχίας, κάποια ρωγμή, αν δεν έχουν πάρει το οκέυ από μηχανικούς, να αποφύγουν να μείνουν τις μέρες αυτές μέσα, καθώς αν υπάρχει αστοχία, ισχυροί μετασεισμοί μπορεί να φέρουν κατάρρευση», προειδοποίησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Είναι ξεκάθαρη η εικόνα στην περιοχή γιατί έχω βάλει εκεί πάρα πολλά όργανα, πριν 3-4 μήνες απ’ όταν ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία. Έγινε πάνω σε γνωστό ρήγμα, του Καστελίου, το οποίο έχει δυναμικότητα το πολύ 6 ρίχτερ, άρα ο σεισμός που έγινε είναι ο κυρίως. Ωστόσο θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μέχρι και 5,4 ρίχτερ».

Είχε συστήσει οδηγία στο Αρκαλοχώρι ο κ. Τσελέντης, ότι πρέπει να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια. «Στο Ηράκλειο μέσα να μην ανησυχούν, να μείνουν στα σπίτια τους το βράδυ, γιατί έχουμε σχετικά ρήγματα εκεί».

«Μας έπιασε εξ απήνης ο σεισμός, γιατί δεν είχε δώσει ποτέ τόσο μεγάλο γεγονός». Το 1950 υπήρξε το ίδιο φαινόμενο με πολλούς μικρούς σεισμούς που έληξαν με τον κύριο, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ.

Σε σχέση με την πιθανότητα, το συγκεκριμένο ρήγμα, να επηρεάσει άλλα γειτονικά, ο κ. Τσελέντης, απαντά ότι στην σεισμολογία, όλα είναι πιθανά. «Τώρα δεν βλέπουμε μετατόπιση σε άλλο ρήγμα».

Άλλες περιοχές που παρακολουθούν οι σεισμολόγοι αυτή την περίοδο, είναι τα νησιά του Ιονίου περιοχή, ωστόσο είναι μια πολύ καλά δομημένη περιοχή, είπε ο κ. Τσελέντης.

«Μια άλλη περιοχή με έντονη σεισμική ακολουθία είναι η περιοχή της Νισύρου, όμως ευτυχώς τα ρήγματα είναι υποθαλάσσια και δεν έχουν καμία σχέση με το ηφαίστειο», καθησύχασε ο καθηγητής.