Σεισμός: «Πόλεμος» Τσελέντη-Λέκκα

«Πόλεμος» μεταξύ σεισμολόγων με αφορμή το σεισμό της Παρασκευής (19/07), που ταρακούνησε για τα καλά την Αττική.

Αρχικά, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης, κατήγγειλε τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), αναφορικά με τη διαχείριση του σεισμού που έπληξε την Αττική: «Αν δεν ήταν ο Χρυσοχοΐδης τα πράγματα θα ήταν βαριά. Ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του», ενώ  διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν κλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: «Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο χθες για να ενημερωθεί ήταν ο κ. [Αντώνης] Σαμαράς».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσελέντης ανέφερε πως «ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έπρεπε να είχε κάνει καταγραφή όλων των διατηρητέων κτιρίων της πόλης και να φροντίσουν για την άρση της επικινδυνότητάς τους», ζητώντας, παράλληλα, να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.

Από την άλλη πλευρά, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, απάντησε στις καταγγελίες του κ. Τσελέντη, λέγοντας: «Ο ΟΑΣΠ έχει 35 χρόνια ιστορία και μεγάλη αναγνώριση του έργου του από την Ελληνική Κοινωνία. Ο κ. Τσελέντης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός γιατί από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας όπως ο Ι. Δρακόπουλος, ο Β.Παπαζάχος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Κ . Μαρκόπουλος και ο Γ. Σταυρακάκης. Ο κ. Τσελέντης ήταν 20 χρόνια μέλος της επιτροπής σεισμικής επικινδυνότητας και δεν πήγαινε ποτέ στις συνεδριάσεις της. Επίσης, ο πρώην υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν τον συμπεριέλαβε στην παρούσα σύνθεση της επιτροπής γιατί εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει για επικείμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα».

-Ad-