Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανέρευση επιζώντων στα ερείπια.

Ο απολογισμός του σεισμού αυξήθηκε σε πάνω από 11.200 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε.

Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός έκανε γνωστό ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/2) κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό έναν νεαρό περίπου 15 ετών, ενώ ακόμη 2 ανασύρθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ελληνική αποστολή συνολικά έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Τη φρίκη που ζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Ekrem Eddy Guzeldere, ερευνητής και πολιτικός επιστήμονας ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν είναι κτίρια κατοικιών αλλά και κάποια νοσοκομεία. Κατέρρευσε και το κτίριο του αντίστοιχου ΕΚΑΒ στην Ελλάδα. Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης», είπε και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος δεν πεθαίνει μόνο εξαιτίας του σεισμού, πεθαίνει επειδή αυτά τα κτίρια δεν είναι ασφαλή, πεθαίνουν σε κτίρια που είναι υπό κατάρρευση. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσα καινούρια κτίρια τριών –τεσσάρων ετών έχουν καταστραφεί». Επίσης, ανέφερε ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν όλα τα υλικά προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση, οι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά και πολλές φορές οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές δωροδοκούνται. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999», είπε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ακολούθησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος
5 Οκτωβρίου, 2024
Η Κακοκαιρία «Cassandra» χτυπά την κεντρική και νότια Εύβοια: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία «Cassandra»: Η πορεία των καταιγίδων που θα επηρεάσουν Αττική και Βοιωτία
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία: Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στη Ρόδο διεθνώς διωκόμενος για απάτη αλλοδαπός – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
5 Οκτωβρίου, 2024
Απόστολος Γκλέτσος: Με 32 υπογραφές υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη
5 Οκτωβρίου, 2024
Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αττική – «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για καταιγίδες σε δυτικά και βόρεια
5 Οκτωβρίου, 2024
Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά τραυματία
5 Οκτωβρίου, 2024
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες
5 Οκτωβρίου, 2024