Έφεση κατά της καταδίκης της, που την θέτει εκτός κούρσας για τις επόμενες εκλογές, αναμένεται να καταθέσει η Μαρίν Λεπέν. Η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.
«Θα κάνουμε έφεση» ανέφερε ο δικηγόρος της, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «πλήγμα για τη Δημοκρατία». Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Λεπέν τόνισε ακόμα πως η ηγέτης του κόμματος «έχει διάθεση για μάχη».
Ποιος θα την αντικαταστήσει στις προεδρικές εκλογές
Πρόκειται για έναν πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, ο οποίος σχεδόν σίγουρα εκτροχιάζει τις ελπίδες της Μαρίν Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2027 και βάζει το ακροδεξιό κόμμα της σε χάος, την ώρα που η αισιοδοξία ότι θα αναλάβει τις τύχες της χώρας ήταν πιο βάσιμες από ποτέ.
Η καταδίκη απαγορεύει στην Μαρίν Λεπέν να κατέβει σε εκλογές για 5 χρόνια, αφού θεωρείται πως καταχράστηκε ευρωπαϊκά κονδύλια προς το κόμμα της, με το πολιτικό της μέλλον να μοιάζει πλέον αβέβαιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει να κάνει τέταρτη κατά σειρά καμπάνια για την προεδρία.
Μαζί με την ηγέτη του κόμματος καταδικάστηκαν ακόμα 24 μέλη του κόμματος, γεγονός που υποσκάπτει το προφίλ που είχε προσπαθήσει να πλασάρει για το κόμμα της, αυτό του τίμιου, διαφανούς και παλιομοδίτικου κόμματος που έχει τα χέρια του καθαρά.
Κάποτε το σύνθημα του ακροδεξιού κόμματος ήταν «Το κεφάλι ψηλά, τα χέρια καθαρά»
«Το κεφάλι ψηλά, τα χέρια καθαρά» ήταν κάποτε το σύνθημα του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου που πλέον ονομάζεται «Εθνική Συσπείρωση». Η τιμωρία της Λεπέν – η οποία παραλλήλισε την ποινή της με μια «καταδίκη πολιτικού θανάτου» – είναι περισσότερο από όλα ένα προσωπικό χτύπημα για μια γυναίκα που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σταυροφόρος κατά της διαφθοράς, λέγοντας σε ένα ντιμπέιτ το 2004 πως «Όλοι έχουν πάρει χρήματα από το ταμείο, εκτός από το Εθνικό Μέτωπο… Οι Γάλλοι έχουν αηδιάσει βλέποντας πολιτικούς να παίρνουν χρήματα. Είναι σκανδαλώδες».
Ο πρόεδρος του κόμματος, 29χρονος Τζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είναι δημοφιλής αλλά άπειρος, θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης της στην προεδρική κούρσα, όμως τίποτα ακόμα δεν είναι δεδομένο. Στην έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στα γραφεία του κόμματος μετά την απόφαση, τόνισε πως η Δημοκρατία «εκτελέστηκε» από την «άδικη» απόφαση.
Το δικαστήριο αποφάσισε πως μεταξύ 2004 και 2016, εντός του κόμματος είχε στηθεί ένα εκτεταμένο σύστημα απάτης το οποίο έπαιρνε τα χρήματα που προορίζοντας για τους συμβούλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με αυτά πλήρωναν τους εργαζόμενους του κόμματος στα κεντρικά γραφεία του στη Γαλλία μεταξύ των οποίων σεκιούριτι και προσωπικές γραμματείς. Το κόστος της απάτης για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους έφτασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του δικαστηρίου, το κόμμα της Λεπέν αντιμετώπισε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σαν μια «αγελάδα» στήνοντας μια «πολεμική μηχανή» για να καταχραστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν παράνομα το κόμμα «σε παραβίαση όλων των βασικών νόμων».
Οι αποκαλύψεις στα δικαστήρια
Κατά τη διάρκεια της δίμηνης δίκης, το δικαστήριο άκουσε όλες τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου δικτύου. Σε ένα email προς τη Λεπέν, εργαζόμενος του κόμματος, ο οποίος υποτίθεται πως είχε προσληφθεί ως επιστημονικός συνεργάτης για τέσσερις μήνες, έγραφε: «Θα ήθελα να δω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό θα μου επέτρεπε να συναντήσω το μέλος του στο οποίο απασχολούμαι».
Προφανώς ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο υποτίθεται πως δούλευε. Άλλος επιστημονικός συνεργάτης, είχε κάνει μόλις ένα τηλεφώνημα στο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο ήταν «χρεωμένος» σε διάστημα 11 μηνών, ενώ δεν υπήρχε κανένα αποδεικτικό ότι δούλεψε οποιαδήποτε στιγμή για εκείνον.
Παρόλα αυτά ο πυρήνας των ψηφοφόρων της Λεπέν αναμένεται να τη στηρίξουν και σ’ αυτή την περίπτωση. Η απόφαση και η καταδίκη της θα μπορούσαν ακόμα και να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο ρεύμα υπέρ της. Άλλωστε η Λεπέν δεν κατηγορείται πως έβαλε χρήματα στην τσέπη της, αλλά ότι τα κατηύθυνε στο κόμμα της. Η ίδια χαρακτηρίζει την υπόθεση «πολιτική επίθεση εναντίον της» δηλώνοντας πως οι δικαστές επιδιώκουν τον «πολιτικό της θάνατο».
Η καταδίκη τρέφει το αφήγημα της θυματοποίησης
Η απόφαση για καταδίκη της και κυρίως για τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων που την θέτουν εκτός κούρσας, πιθανότατα θα υπηρετήσουν το αφήγημα της θυματοποίησής της. Ότι δηλαδή δήθεν υπάρχει μια ελίτ που προσπαθεί να την αποξενώσει από το κόμμα της και να σταματήσει την πολιτική της καριέρα.
Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της, πριν την απόφαση, εκτιμούσαν πως μια ενδεχόμενη καταδίκη της θα αύξανε την επιρροή της. Άλλωστε το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι μπορείς να συνεχίσεις να είσαι δημοφιλής στους ψηφοφόρους παρά την καταδίκη.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Λεπέν προσπαθεί να μεταμορφώσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της σε mainstream ώστε να το «ανοίξει» σε ευρύτερα ακροατήρια. Αυτή η προσπάθεια σίγουρα πλέον θα είναι αρκετά δυσκολότερη, ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει να εμφανιστεί ως θύμα.