Οκτώ είναι οι τραυματίες στο νησί της Σάμου μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιο σοβαρό τραυματισμό, ωστόσο είναι δύσκολο να προσεγγιστεί το νοσοκομείο του νησιού, καθώς έχουν πλημμυρίσει πολλοί δρόμοι του οδικού άξονα.
Παράλληλα, από την ισχυρή σεισμική δόνηση, φέρεται να έχει καταρρεύσει τμήμα από τη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας στο Καρλόβασι, ενώ υπάρχει και διακοπή ρεύματος.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3464921583594569&id=100002302849250
Στο μεταξύ, οι πολίτες της Σάμου έχουν λάβει μήνυμα από το 112 το οποίο προειδοποιεί για κίνδυνο «υψηλού κυματισμού», μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση. Ανάλογο μήνυμα έχουν λάβει και οι κάτοικοι της Ικαρίας, της Κω και της Χίου.
Πολλά είναι τα βίντεο που δείχνουν το νερό της θάλασσας που έχει βγει στη στεριά. Ο σεισμολόγος και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι το φαινόμενο που καταγράφηκε πρόκειται για ένα μικρό «τσουνάμι».
Οι σεισμολόγοι έχουν αναφέρει ότι αναμένουν μεγάλο μετασεισμό και έχουν κάνει ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να μην μείνουν στο σπίτι τους για τις επόμενες 48 ώρες.
Αυτό είναι το ρήγμα που έδωσε το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την δραστηριότητα του ρήγματος που έδωσε τα 6,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σάμου.
Μιλώντας για τον σεισμό στη Σάμο, ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».
Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.