Σεισμός στην Ελασσόνα: Γιατί φοβίζει τους σεισμολόγους το «άγνωστο» ρήγμα

Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Σεισμολόγο, Μέλος Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου το γεγονός ότι έγιναν δύο σεισμοί διαδοχικοί είναι μια θετική εξέλιξη.

«Αυτοί οι δύο σεισμοί έτσι όπως έγιναν, διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον, τελικά αποδεικνύεται ότι μάλλον είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.  Γιατί το λέω αυτό διότι εάν το ρήγμα έσπαγε μονομιάς με έναν μεγάλο σεισμό τότε αυτός θα είχε μέγεθος 6,5 – 6,6 και πολύ φοβόμαστε ότι οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν πολύ περισσότερες», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 3 Μαρτίου το πρωί 6,3 σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις και πιστεύουμε ότι ενεργοποιήθηκε το ανατολικό τμήμα, το ρήγμα του Τυρνάβου. Ο δεύτερος έγινε χθες το βράδυ με ίδιο μέγεθος και ενεργοποιήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, το δυτικό τμήμα του ίδιου ρήγματος.

Στο ανατολικό τμήμα υπάρχει η επιφανειακή έκφραση, το γνωρίζουμε, το έχουμε δει ,το έχουμε μελετήσει και εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι το δυτικό τμήμα δεν εμφανίζεται. Και γι αυτό ορισμένοι το ονομάζουν άγνωστο ή αχαρτογράφητο», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το αν αναμένονται κι άλλοι μεγάλοι μετασεισμοί σημείωσε: «Κατ αρχήν θα περιμένουμε σίγουρα είτε απ’το ανατολικό το ανατολικό, είτε από το δυτικό τμήμα μετασεισμούς πολλούς. Ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να έχουν σημαντικό μέγεθος 5,5 ή περίπου 5,5 είναι μέσα στα ανοιχτά ενδεχόμενα.

Κατά συνέπεια αυτό κρύβει επικίνδυνες καταστάσεις και θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να το γνωρίζουν και να αποφεύγουν όλα εκείνα τα κτίσματα τα οποία έχουν πρόβλημα.».

Σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με το δεδομένο πλέον των δύο ισχυρών σεισμών η πιθανότητα μεγαλώνει.

«Το ρήγμα της Λάρισας που βρίσκεται νότια από το ρήγμα του Τυρνάβου ενεργοποιήθηκε το 1941 την έπληξε τότε μάλλον έχει μικρή πιθανότητα να ξανά ενεργοποιηθεί αυτό. Υπάρχουν όμως και άλλα ρήγματα στο βόρειο μέρος της Θεσσαλίας. Έλεγα ότι μάλλον δεν υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθούν. Τώρα έχουμε το προσθετικό αποτέλεσμα δύο ισχυρών σεισμών και αυτό ανεβάζει κάπως, όχι σημαντικά, αλλά ανεβάζει την πιθανότητα να υπάρχει ενεργοποίηση. Προσοχή όμως όχι αύριο κατανάγκη μεθαύριο την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα και σε επίπεδο λίγων ετών όμως εάν συμβεί αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο να το γνωρίζουμε για το συνολικό σχεδιασμό του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή», τόνισε συγκεκριμένα.

Νέος μετασεισμός το βράδυ της Παρασκευής

Νέος μετασεισμός σημειώθηκε στις 21:43 την Παρασκευή (05/03) σε περιοχή κοντά στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό του βάθος είναι μόλις 10 χιλιόμετρα.

-Ad-