Σεισμός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» για τα κτίρια και «πόλεμος σεισμολόγων»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντισεισμικό έλεγχο που πρέπει να γίνει σε όλα τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα και κυρίως στα σχολικά κτίρια κρούει με ανάρτησή του στο Facebook, ο Άκης Τσελέντης, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό της Τουρκίας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών επισημαίνει ωστόσο ότι ο σεισμός αυτός δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η τουρκική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε πως 922 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

Δυστυχώς Φοβάμαι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί γεωμετρικά και εκ του λόγου ότι η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι ατελής. Δεν έχουμε σχεδον καθόλου τους μετασεισμούς που αναμένονται από ένα τόσο μεγάλο και μικρού εστιακού βάθους σεισμό. Αναμένω μετασεισμούς μεγαλύτερους και από τα έξι Ρίχτερ οι οποίοι θα έχουν καταστροφικές Επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο πολεοδομικό ιστό της περιοχής.

Ο σεισμός έγινε στο τμήμα της Αραβικής πλάκας που σπρώχνει την Τουρκία (δείτε τους χάρτες που παραθέτω). Έχουν γίνει αρκετά μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν εκεί, δεν επηρεάζει ούτε το ρήγμα της Β. Ανατολίας το Δυτικό τμήμα του οποίου διέρχεται από την Ελλάδα και δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που έγιναν προχθές καί χθες ανατολικά της Χίου και της Λέσβου. Είναι εντελώς διαφορετικό σημείο. ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Δεν πρέπει όμως να ησυχάζουμε ποτέ στην Ελλάδα γιατί ξέρουμε ότι ο Εγκέλαδος είναι ένας μόνιμος και κακός γείτονας μας. Η αντισεισμική κατάσταση της χώρας δεν είναι στο επίπεδο που έπρεπε να είναι και δεν επιτρέπεται μετά από κάθε μεγάλο σεισμό τα πρώτα που παθαίνουν βλάβη να είναι τα σχολεία και οι υποδομές μας.

Δεν επιτρέπεται να μην έχει γίνει έλεγχος ούτε του 20% των δημοσίων κτιρίων. Δεν επιτρέπεται κρατικοί φορείς υπεύθυνοι για την αντισεισμική προστασία της χώρας και οι Δήμοι να αποποιούνται τις όποιες ευθύνες πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.

Η λύση είναι απλή. Οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων να βγάζουν μερικές φορές το μήνα τα συνεργεία τους για έλεγχο των δημοσίων κτηρίων αλλά όλα αυτά να γίνονται υπό το συντονισμό του ΟΑΣΠ ο οποίος πρέπει να έχει φτιάξει ένα ψηφιακό χαρτοφυλάκιο κατάστασης δημοσίων υποδομών και το οποίο θα μπορούν να εμπλουτίζουν με τις παρατηρήσεις τους και φωτογραφικό υλικό διαδικτυακά οι πολίτες.

Με το να λέμε όλα καλά και όλα ωραία επειδή ακούγεται καλά, να κάνουμε σεισμολογικές φιέστες και δημόσιες σχέσεις και φρουφρού και αρώματα δε λύνεται το πρόβλημα της Αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας.

Και κάτι τελευταίο επειδή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας αμφισβήτησε το συνάδερφο Μάκη Χουλιάρα δημόσια για την επιτυχία του στην εκτίμηση του επερχόμενου σεισμό και ότι το έκανε για αυτοπροβολή θέλω να δηλώσω ότι έλαβα και εγώ όλο το επιστημονικό υλικό της ανάλυσης Χουλιάρα πριν το σεισμό. Επιβεβαιώνω λοιπόν την επιστημονική επιτυχημένη εκτίμηση του συναδέλφου.

Βέβαια μετά από κάποια καταστροφή και όταν θρηνούμε νεκρούς δεν είναι ώρα να θριαμβολογούμε για τυχόν επιστημονικά επιτεύγματα (Πράγμα το οποίο δεν κάνει ο Μάκης) Αλλά πρέπει να προβληματιζόμαστε για το πως θα Αξιοποιήσουμε περισσότερο το επιστημονικό μας οπλοστάσιο για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας.