Σεισμός στην Ταϊβάν: Στους επτά οι νεκροί – Πάνω από 700 τραυματίες

Δυστυχώς όσο περνούν οι ώρες αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον μεγάλο σεισμό στην Ταϊβάν

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ταϊβάν ανέρχεται πλέον στους επτά, ενώ 711 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές της νήσου, οι οποίες διευκρίνισαν ότι 77 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια κτηρίων.

Ο ισχυρότερος σεισμός στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια προκάλεσε καταρρεύσεις κτηρίων, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις στο νησιωτικό κράτος ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι από τη νότια Ιαπωνία μέχρι τις Φιλιππίνες.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, έπληξε τη δημοφιλή τουριστική πόλη Χουαλιέν, στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν, εγκλωβίζοντας ανθρώπους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Η δόνηση έπληξε την περιοχή στις 07:58 τοπική ώρα και το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 18 χιλιόμετρα νότια του Χουαλιέν.

Αν και μετρήθηκε στα 7,7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, η υπηρεσία παρακολούθησης των σεισμών της Ταϊβάν έδωσε το μέγεθος του σεισμού στα 7,2 Ρίχτερ, καθιστώντας τον τον ισχυρότερο σεισμό της Ταϊβάν από το 1999, όταν μία δόνηση 7,6 Ρίχτερ νότια της Ταϊπέι, σκότωσε 2.100 άτομα και τραυμάτισε 2.100.

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτήρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.

Η Ιαπωνία δήλωσε έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια κρίνεται απαραίτητη στην Ταϊβάν μετά τον ισχυρό σεισμό, ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Ο Κισίντα σημείωσε στην πλατφόρμα ότι ένιωσε βαθιά λύπη όταν ενημερώθηκε για τον σεισμό και αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως “τον γείτονα” της Ιαπωνίας “στην άλλη πλευρά της θάλασσας