AP PHOTO

Σεισμός στον Ισημερινό: Στους 15 οι νεκροί

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τον νότιο Ισημερινό και το βόρειο Περού το Σάββατο (18/3) σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους, εγκλωβίζοντας άλλους κάτω από ερείπια και στέλνοντας σωστικά συνεργεία σε δρόμους γεμάτους με συντρίμμια και πεσμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν στους δρόμους καθώς αντικείμενα έπεφταν γύρω τους. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών στην παράκτια περιοχή Γκουάγιας της χώρας. Το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Γκουαγιακίλ, η οποία έχει μια μητροπολιτική περιοχή με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, είπε ότι ο σεισμός «χωρίς αμφιβολία… προκάλεσε συναγερμό στον πληθυσμό» και μέσω twitter τους ζήτησε να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή μέχρι το βόρειο Περού, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλμπέρτο Οταρόλα, είπε ότι ένα τετράχρονο κορίτσι πέθανε μετά την κατάρρευση της στέγης του σπιτιού της στην περιοχή Τούμπας – στα σύνορα με τον Ισημερινό.

Δώδεκα από τα θύματα πέθαναν στην παράκτια πολιτεία Ελ Όρο και δύο στην πολιτεία Αζουάι στα ορεινά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου. Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 126 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κάτοικοι στην πόλη Γκουαγιακίλ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, 270 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Κίτο, ανέφεραν ότι αντικείμενα έπεσαν μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πανικόβλητους ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της χώρας, η Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων, δήλωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία Αζουάι στα ορεινά. Ένα από τα θύματα λέγεται ότι ήταν επιβάτης ενός οχήματος που παγιδεύτηκε κάτω από ένα σπίτι που κατέρρευσε.

Στην κοινότητα Μαχάλα, στην περιοχή Ελ Όρο, αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε διώροφο σπίτι μετά την κατάρρευσή του, ενώ βυθίστηκε και μια προβλήτα. Ο πρόεδρος Λάσο είπε ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στην περιοχή. Το έργο των σωστικών συνεργείων έγινέ πιο δύσκολο λόγω της πτώσης ηλεκτρικών γραμμών που επηρέασαν τις τηλεφωνικές γραμμές και το ρεύμα.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έδειξε τρεις τηλεοπτικούς παρουσιαστές να τρέχουν από το στούντιο καθώς τα αντικείμενα γύρω τους άρχισαν να τρέμουν. Ένας παρουσιαστής είπε ότι η εκπομπή θα πήγαινε σε διάλειμμα, ενώ ένας άλλος επαναλάμβανε: «Θεέ μου, Θεέ μου».

Ο Ισημερινός είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στους σεισμούς. Το 2016, ένας σεισμός με επίκεντρο βορειότερα στην ακτή του Ειρηνικού σε μια πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της χώρας σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους.