Σπασμένες τζαμαρίες και μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια είναι ο απολογισμός του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:25 το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12) 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, με εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων.
Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τον σεισμό, ενώ δεν καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, πάντως, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.
«Πήγαμε και ήρθαμε. Έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μας» αναφέρει ένας κάτοικος.
«Γύρω στις 2.30 εκεί που ετοιμαζόμουν για το φαγητό, για τα παιδιά, ταρακουνηθήκαμε πάρα πολύ. Κρατιόμουν από τα ντουλάπια. Δεν ήξερα πότε θα σταματήσει και αν θα σταματήσει» περιγράφει μία κάτοικος στα Πολιτικά Ευβοίας.
«Υπάρχει άγχος γενικά για την Εύβοια, σεισμοί, καταποντισμοί, πλημμύρες, φωτιές, όλα εδώ οπότε περιμένουμε» λέει η κ. Ελένη Μαυρογένη, κάτοικος Χαλκίδας. Μία άλλη περιγράφει: «Κατοίκους δεν άκουσα για να είμαι ειλικρινής, τα σκυλιά όμως άρχισαν να γαυγίζουν έντονα και οι γάτες ήταν πάρα πολύ νευρικές».
Ο σεισμός παρότι επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους δεν πρόκειται για την ίδια εστία που έδωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο αλλά πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ.
Ο κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει: «Έγινε σε μια περιοχή που αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει με σεισμούς με μεγέθη της τάξης αυτής, οπότε εξ αυτού του γεγονότος δεν αποτελεί έκπληξη να έχουμε ένα σεισμό σε αυτή την περιοχή» και συνεχίζει: «Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλες ακολουθίες, το 2003, 2009, 2010. Υπάρχει δηλαδή ένα ιστορικό το οποίο υποστηρίζει καλά μια σεισμικότητα με μεγέθη της τάξης αυτής. Αυτή η περιοχή που διεγέρθηκε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που είναι κοντά στη Νέα Στύρα».
Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, κ. Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ3: «Η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».
Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.
«Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.
Στους πολίτες συστήνεται:
(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες
(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους για προστασία από πτώση αντικειμένων.
Οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και πειθαρχούν στις οδηγίες των Αρχών ενώ αύριο, Πέμπτη (29/12) θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου.