Τους 1.700 φτάνουν οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Ακολούθησε άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών στην ίδια περιοχή περίπου στις 12:25 ώρα Ελλάδας.
Παράλληλα ανησυχίες έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην Ελλάδα για πιθανή επιρροή των ρηγμάτων στον ελληνικό χώρο εξαιτίας του μεγάλου αυτού σεισμού. Οι ειδικοί μιλώντας σε δημοσιογραφικά μέσα φαίνονται ανήσυχοι ως προς την ισχύ του φαινομένου στις περιοχές γύρω από το ρήγμα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, και όχι τόσο για την Ελλάδα.
Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο»
«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Αυτό είναι το θέμα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.
Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.
Παράλληλα ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας, αναχωρεί άμεσα για την Τουρκία όπου όπως ανέφερε έχει επιχειρησιακή, επιστημονική και ανθρωπιστική αποστολή.
«Είναι μια επικίνδυνη περιοχή, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερους σεισμούς καθώς έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα 500.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πλάκα της Αραβίας, που προωθείται προς τον Βορρά, διαμελίζει την Τουρκία και είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυτούς τους σεισμούς», είπε ο κ. Λέκκας.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Επηρεασμός του ελληνικού χώρου θα υπήρχε αν ο σεισμός προερχόταν από το ρήγμα της Ανατολίας.
«Βεβαίως επηρεάζει ένα ευρύτερο πεδίο ρηγμάτων. Είναι μια δραστηριότητα από τη Βηρυτό ως τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι μια δραστηριότητα πάρα πολύ μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Λέκκας.
«Το έργο μας θα είναι επιστημονικό και ανθρωπιστικό. Προέχουν οι διασώσεις, στα σημεία που θα πάμε, θα τα καθορίσουν οι τουρκικές Αρχές. Παράλληλα θα παρέχουμε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ΕΜΑΚ γιατί είναι επικίνδυνη η διαδικασία διείσδυσης στα χαλάσματα», σχολίασε.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός αυτός είναι ένα κορυφαίο φαινόμενο που θα στιγματίσει επιστημονικές διαδρομές και πορείες. «Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι η καταστροφή και η πολιτική. Θεωρώ ότι θα αλλάξει τελείως η πολιτική της Τουρκίας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε.
«Στην Τουρκία έχω πάει έξι φορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε κάνει 60 αποστολές. Ο σεισμός του 1999 ήταν τρομερός, ας ελπίσουμε να μην έχουμε τις ίδιες καταστροφές. Ας ελπίσουμε ότι έχει εκτονωθεί ήδη η ενέργεια και να μην έχουμε άλλο τέτοιο μεγάλο σεισμό, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», πρόσθεσε κλείνοντας.
Άκης Τσελέντης: «Θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα»
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στο ΣΚΑΪ περιέγραψε ως τραγική την κατάσταση που επικρατεί στη Τουρκία, τονίζοντας πρώτον ότι η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει μήνες, και θα έχει γεγονότα 6,5 ίσως και 7 και δεύτερον ότι το ρήμα δεν φαίνεται να έχει σχέση με την Ελλάδα.
«Είχα πάει πριν επτά χρόνια στην περιοχή και είδα ότι οι υποδομές ήταν σε άθλια κατάσταση, ακόμα και σπίτια καινούργια, κατασκευασμένα υποτίθεται με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό της Τουρκίας, ήταν κακοφτιαγμένα, επομένως τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα. Στο μεταξύ, η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει μήνες, και θα έχει γεγονότα 6,5 ίσως και 7 Ρίχτερ, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τα επιβαρυμένα κτήρια, είναι τραγική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είχαμε καταρρεύσεις και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων καταλαβαίνετε την ποιότητα των κατασκευών εκεί», ανέφερε αρχικά ο ειδικός.
Σχετικά με τους φόβους που δημιουργήθηκαν για παρόμοιο «χτύπημα» στην Ελλάδα, ο ίδιος επισήμανε ότι η πιθανότητα είναι σχεδόν μηδαμινή, έως αμελητέα καθώς δεν σχετίζεται το ρήγμα. Επίσης τα αντισεισμικά κτίρια και οι καλοί μηχανικοί στην Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να φοβούνται οι Έλληνες.
«Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να επηρεάσει την Ελλάδα, έως αμελητέα, είναι μακριά και έχει άλλη κατευθυντικότητα. Αν ήταν πάνω στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας, τότε ναι θα είχαμε θέμα, όπως στο ’99» εξηγεί ο Άκης Τσελέντης.
Κώστας Παπαζάχος:«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμικότητα στη χώρα μας»
Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.
Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.
«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».