Σεισμός: Κρούουν τον κώδωνα οι Έλληνες Επιστήμονες – Ποιες είναι οι ευπαθείς περιοχές στην Ελλάδα

Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται από τις πρώτες ώρες του φονικού σεισμού στην Αλβανία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στη χώρα μας.

Όπως αποκάλυψαν στο δελτίο του Star, ένας δυνατός σεισμός, μπορεί να σπείρει τον όλεθρο, σε ευπαθείς οικισμούς της Αττικής.

«Η πρώτη παράμετρος είναι η συμβολή σεισμικών κυμάτων που δέχτηκαν ιδιαίτερη ενίσχυση στην περιοχή, ένας δεύτερος παράγοντας είναι το είδος των εδαφών και τα χαρακτηριστικά των εδαφών, θεμελίωσης των κατασκευών κι ένας τρίτος παράγοντας είναι τα ίδια τα κτίρια, τα οποία δεν είχαν επαρκή σχεδιασμό», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Αλληλένδετα στοιχεία πλημμύρες και σεισμός- Καμπανάκι για την Κινέτα
Οι περιοχές εκείνες που πλημμυρίζουν και αυτές που είναι ευάλωτες σε σεισμούς, είναι αλληλένδετες έννοιες, καθώς όποια περιοχή έχει πλημμυρίσει, σε επόμενο σεισμό μπορεί να έχει και σημαντικές βλάβες, σύμφωνα με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτη Καρύδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, αποτελεί η πλημμυροπαθής Κινέτα, που είναι μια ανοχύρωτη πόλη, ευάλωτη σε ένα ενδεχόμενο δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο τρόπος δόμησης των κτιρίων
Η τεχνολογία δόμησης των καινούριων κτιρίων στο Δυρράχιο, είναι εισαγόμενη από την Ιταλία, γι’ αυτό και θυμίζει τα «χάρτινα» κτίρια της Λάκουιλα, που ισοπεδώθηκαν στο σεισμό του 2009.

Περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, μονοκατοικίες είναι ετοιμόρροπα, με τους μετασεισμούς να επιβαρύνουν την κατάστασή τους. Πρόκειται, κυρίως, για παλαιές κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί από φυλακισμένους χωρίς γνώση επί περίοδο Χότζα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Αλβανίας διαμαρτύρονται εναντίον των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν κτίρια, τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Πηγή: Δελτίο Ειδήσεων STAR