Για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη μίλησε αρχικά κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα ενεργά κρούσματα, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης που πρέπει να ακολουθεί ο πολίτης, στην περίπτωση που διαγνωσθεί θετικός μετά το self-test.
«Εάν κάποιος βρεθεί θετικός και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να διαλέξει ένα δωμάτιο για να απομονωθεί και παράλληλα να είναι λειτουργικό για μας και για τους υπόλοιπους» είπε.
Επίσης, είναι σημαντικό να απομονωθούν τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μερικώς από τα θετικά άτομα, τις τελευταίες δύο ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να αποφεύγεται η κουζίνα από τους θετικούς. Ιδανικά τα τρόφιμα να τα πηγαίνουν στους θετικούς στην πόρτα του δωματίου.
Ακόμη, οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ σημαντική είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας στους κοινόχρηστους χώρους. Στην περίπτωση κοινού μπάνιου, θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται τα ίδια αντικείμενα όπως οδοντόπαστες και πετσέτες. «Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο», τόνισε.
Σημαντικός είναι και ο αερισμός του χώρου. «Θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο» είπε.
Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορωνοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.
Self test: Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία – Σε ποιους θα διατεθούν πρώτα, η σειρά προτεραιότητας
Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ και κατοχυρώθηκε με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε 5 αναδόχους την προμήθεια των πρώτων τεστ. Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώνεται σήμερα, η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.
Από την Τετάρτη, 7 Απριλίου, τα πρώτα self test θα είναι διαθέσιμα και ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν όλα τα φαρμακεία επαρκή ποσότητα, ώστε πρώτα να διατεθούν σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.
Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, θα διατεθούν σε πολίτες 18-67 ετών και τέλος στους άνω των 67, που έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Με κάθε τεστ, κάθε πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικό φυλλάδιο. Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
Ειδικά για τη διάθεση των πρώτων τεστ, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός υγείας, επεσήμανε πως θα πραγματοποιούνται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας ή κηδεμόνας θα εκτυπώνει και θα υπογράφει τη βεβαίωση, που θα παραδίδεται στην τάξη, στον υπεύθυνο για το παρουσιολόγιο. Όσοι δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε τηλεκπαίδευση. Όσοι μαθητές είναι θετικοί, θα πρέπει να κάνουν άμεσα ένα δεύτερο τεστ, δωρεάν σε δημόσια δομή, ώστε να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
Η δήλωση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα
Ειδικότερα, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Έτσι, σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Η αλυσίδα εμβολιασμού των 11.000 φαρμακείων με τα self test, έχει ως εξής:
Τα test παραλαμβάνονται κεντρικά σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες. Αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη, σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμη, ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.
Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.