Μετά το κλείσιμο της εκκρεμότητας του ανασχηματισμού σειρά έχει μία άλλη εκκρεμότητα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Αφορά τον Βαγγέλη Βενιζέλο και την ενδεχόμενη αξιοποίηση του εντός, ή καλύτερα παρά τω κυβερνητικώ σχήμα.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αναζητείται πλαίσιο ώστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά να ενταχθεί στην… «εθνική προσπάθεια».
Φυσικά, όλα ξεκινούν από τη στάση των δύο πλευρών: ο πληθωρικός Θεσσαλονικιός πολιτικός δεν έχει κρύψει ποτέ ούτε τη συμπάθεια του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε και την ετοιμότητα του να αναλαμβάνει έργο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με άτομα του κύκλου του, εκτιμά και σέβεται τον κ. Βενιζέλο, με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θεωρεί ότι έχει ακόμη να προσφέρει. Ότι διαθέτει πείρα, επιστημονική γνώση, πολιτικό αισθητήριο αλλά και γνωριμίες όπως και αποδοχή για να αναλάβει κρίσιμο έργο.
Ιδίως στην παρούσα φάση, στην οποία διαφαίνεται πως ίσως ανοίξουν θέματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παράλληλα, η ΝΔ με την συνεργασία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή της στην κεντροαριστερά, μέρος της οποίας υπολήπτεται και σέβεται τον πρώην υπουργό. Η συμπόρευση Βενιζέλου- Μητσοτάκη θα ήταν καθοριστική για την επέκταση της ΝΔ στο μετριοπαθή χώρο του κέντρου, που δεν μπορεί να σχετιστεί ούτε με το λαϊκισμό του Τσίπρα αλλά ούτε και με τον ΚΙΝΑΛικό μηδενισμό.
Ωστόσο, ένταξη του στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να υπάρξει. Τόσο επειδή θα προκαλούσε σοβαρούς εσωτερικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία… Όσο και γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ούτε ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που θεωρεί ότι από τη στιγμή που έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να επανέλθει σε ένα κυβερνητικό σχήμα σε υποδεέστερη θέση.
Έτσι, αναζητείται η φόρμουλα. Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η δημιουργία ενός νέου σχήματος, για παράδειγμα μίας «επιτροπής σοφών» που θα επικουρούσε το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, ένας νέος διάλογος με την Τουρκία, η πίεση προς τις Βρυξέλλες για κυρώσεις στους γείτονες θα μπορούσε να ήταν το έργο αυτής της επιτροπής.
Στην περίπτωση αυτή η ένταξη του κ. Βενιζέλου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη…