Το Ισραήλ είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιδρομή εναντίον της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν και ενδεχομένως μια συμβολική επίθεση σε στρατιωτικό στόχο που σχετίζεται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ.
Ο Μπάρακ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στην επίθεση του Ιράν που έγινε την Τρίτη με περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, αλλά ορισμένοι προσγειώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και γύρω από αυτές, καθώς και σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.
«Το Ισραήλ έχει επιτακτική ανάγκη να απαντήσει. Νομίζω ότι κανένα κυρίαρχο έθνος στη Γη δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει», δήλωσε ο Μπάρακ σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας ανησυχίες για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην πολύπαθη περιοχή.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ότι θα μπορούσε να δει κανείς το μοντέλο για την ισραηλινή απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων της Κυριακής εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σταθμών παραγωγής ενέργειας και αποβάθρων στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλων από τους Χούθι με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ έξω από το Τελ Αβίβ.
«Νομίζω ότι μπορεί να δούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί να είναι μια μαζική επίθεση και θα μπορούσε να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές», δήλωσε στον Guardian. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπήρξαν συζητήσεις στην Ουάσινγκτον σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε ξεκαθάρισε αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επίθεση.
Ο Μπαράκ, ηλικίας πλέον 82 ετών, είπε ότι υπήρξαν επίσης προτάσεις στο Ισραήλ ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση, για να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν θα πήγαινε σημαντικά πίσω το ιρανικό πρόγραμμα.
Όταν ο Μπάρακ υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας από το 2007 έως το 2013, τόσο υπό τον Εχούντ Ολμέρτ όσο και υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στο Ισραήλ για τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, προσπαθώντας και αποτυγχάνοντας να πείσει τους προέδρους Τζορτζ Μπους και στη συνέχεια Μπαράκ Ομπάμα, να συνεισφέρουν την αμερικανική στρατιωτική ισχύ στην εκστρατεία.
Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε τυχόν ισραηλινά πλήγματα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Και ο ίδιος ο Μπάρακ δέχεται πλέον ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πολύ προχωρημένο για να μπορέσει οποιαδήποτε βομβιστική εκστρατεία να το ανατρέψει σημαντικά.
Ο Μπάρακ πιστεύει ότι υπάρχει πίεση εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου για κάποιο συμβολικό τουλάχιστον χτύπημα κατά του ιρανικού προγράμματος, παρόλο που ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί μια τέτοια χειρονομία μάταιη.
«Μπορείς να προκαλέσεις κάποια ζημιά, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους από τους σχεδιαστές ότι αξίζει τον κίνδυνο, επειδή η εναλλακτική λύση είναι να καθόμαστε άπραγοι και να μην κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Μπάρακ. «Έτσι, πιθανότατα θα γίνει ακόμη και μια προσπάθεια να χτυπηθούν ορισμένοι στόχοι που σχετίζονται με τα πυρηνικά».