Σενάριο ολικού μπλόκου σε ανεμβολίαστους: Τα τέσσερα νέα μέτρα που είναι υπό σκέψη

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας της ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπει φρένο στην επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα.

Πρόκειται για μέτρο που έχει υιοθετηθεί στη Γαλλία και έτσι εξετάζονται τρόποι για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ.

Υπενθυμίζεται πως στην Γαλλία, το πιστοποιητικό σε πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, παύει να είναι έγκυρο, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και θα πρέπει να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα με την κυβέρνηση να αναζητά ενδεχόμενες λύσεις ενώ αναμένεται να δούμε και το κατά πόσο θα υπάρξει μια λύση για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή η Ελλάδα θα προχωρήσει μεμονωμένα.

Σενάριο ολικού μπλόκου: Τα τέσσερα νέα μέτρα που είναι υπό σκέψη

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο τραπέζι έχει μπει μια τετράδα μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και να μην φτάσουμε στο απροχώρητο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Τα μέτρα που είναι υπό σκέψη, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, είναι:

  1. Το μοντέλο της Γαλλίας με υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους άνω των 65 ετών. Υπάρχει, μάλιστα, σκέψη για πανευρωπαϊκή οδηγία προς αυτή την κατεύθυνση.
  2. Γενικό «μπλόκο» σε μη εμβολιασμένους πολίτες αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Να απαιτείται παντού «Green Pass» εμβολιασμού και να μπορούν να πάνε μόνο στην εργασία τους, σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  3. Διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι το μέτρο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση.
  4. Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα, για να αποσυμπιεστούν έτσι και τα ΜΜΜ.

Πλεύρης: «Δεν το αποκλείουμε»

Δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας για lockdown σε μη εμβολιασμένους σημειώνοντας ότι «δεν αποκλείουμε καμία πρόταση, ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση θα το λάβει αν το κρίνουν οι ανάγκες».

«Οποιοδήποτε μέτρο όσο και περιοριστικό να είναι και αφορά τους μη εμβολιασμένους η κυβέρνηση θα το πάρει» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο Θάνος Πλεύρης εξηγώντας ότι «θέλω να καταστεί σαφές ότι και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα μέτρα είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά. Η πίεση στο ΕΣΥ γίνεται από τους μη εμβολιασμένους».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για τις σκέψεις που γίνονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους άνω των 65 ετών είπε ότι «στην παρούσα φάση είμαστε στη διαδικασία να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα». Όπως είπε «υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς. Αλλά αυτό που προέχει είναι η αναγκαιότητα».

Σημείωσε, πάντως, ότι «το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για συγκεκριμένες κατηγορίες όσον αφορά την τρίτη δόση αυτό αφορά εμάς. Για την ώρα υπάρχει η αναγκαιότητα αλλά εξετάζουμε και την υποχρεωτικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με αυτή την ανταπόκριση (σ.σ. για την τρίτη δόση του εμβολιασμού) θα αποφύγουμε την υποχρεωτικότητα. Στο τραπέζι είναι όλα».