Σενάριο πρόωρων εκλογών: Η πιθανή ημερομηνία και ο ρόλος του κορονοϊού

Αναζωπυρώνονται ημέρα με την ημέρα τα σενάρια πρόωρων εκλογών, από το φθινόπωρο, αν κι εφόσον περάσει σύντομα η λαίλαπα του κορονοϊου.

Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», τις ονομάζουν ήδη κάλπες. . . ανασυγκρότησης της χώρας μετά από έναν καταστροφικό μήνα και με μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της.

Το αίσθημα του φόβου για την υγεία τους, αλλά και για την επόμενη ημέρα, οδηγεί τους πολίτες στην αναζήτηση καταφυγίου σε μια κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς δεν είχε φθαρεί μέσα στους 10 μήνες από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. H πανδημία  έχει βοηθήσει το κυβερνών κόμμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση – που μοιραία ακολουθεί την ατζέντα της κυβέρνησης και δεν μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικό πολιτικό αφήγημα – παραμένει σταθερή, όπως είδαμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Εισηγήσεις για εκλογές

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι εισηγήσεις για εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν έχουν μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά. Οσοι μιλούν για κάλπες υπογραμμίζουν την επόμενη ημέρα της επιδημίας στο μέτωπο της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα ποικίλλουν και συνδέονται άμεσα με τον χρόνο που θα κρατήσει η νόσος. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο με απώλεια και της τουριστικής σεζόν οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ζημιά της τάξης των 1,5 μονάδων του ΑΕΠ. Ετσι πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές μόλις τελειώσει ο εφιάλτης. Οσο για το χρόνο των πιθανών εκλογών; Σίγουρα μετά το φθινόπωρο, αν και εφόσον έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό!