Σηκώνεται το αερόστατο στην Σάμο για παρακολούθηση των προσφυγικών ροών

Σε δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση θα τεθεί σήμερα, στην Σάμο, αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης που διατέθηκε από την Frontex και το οποίο για διάστημα 28 ημερών θα επιτηρεί και θα μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως.

Τα συστήματα του αερόστατου θα παρακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα αναπτύσσεται στην θάλασσα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και θα παρακολουθεί ειδικότερα τις αναχωρήσεις και τις κινήσεις των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Θα ακολουθεί δε άμεση κινητοποίηση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ θα ενημερώνεται άμεσα και η τουρκική ακτοφυλακή να παρεμβαίνει στον τουρκικό θαλάσσιο χώρο.

Το αερόστατο, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System), θα είναι προσδεδεμένο και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από τον σταθμό βάσης.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί στο νησί ένας κινητός (σε φορτηγό) σταθμός αισθητήρων με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της πορτογαλικής εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana – GNR), προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.