Με το χαρακτήρα του επείγοντος φτάνει σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Σάρατζ κι ενώ οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα είναι ραρδαίες.
Η εντολή φτάνει στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν και παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με το περίγραμμα της εντολής, όπως το περιγράφει η Hurriyet, η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη Λιβύη για έναν χρόνο, με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, την εντολή θα υπερψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και ο κυβερνητικός του εταίρος, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ενώ θα καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση με το αιτιολογικό ότι εμπλέκει την Τουρκία σε μια ακόμη σύγκρουση.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Τουρκία πρέπει να «δώσει προτεραιότητα σε μια διπλωματική λύση» στη Λιβύη προκειμένου να μην χαθεί «κι άλλο μουσουλμανικό αίμα».
Παρόλα αυτά η εντολή αναμένεται να περάσει από την Εθνοσυνέλευση αφού ΑΚΡ και MHP έχουν επαρκή πλειοψηφία.
Γιατί βιάζεται
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν και η συζήτηση επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα.
Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο προεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη».
Και μια συμβολική κίνηση
Η επίσπευση ψήφισης από την τουρκική βουλή της εντολής την ίδια μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα, αποτελεί ταυτόχρονα όμως και μια μια συμβολική κίνηση-απάντηση της Άγκυρας.
Η ενόχληση που έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα αποτυπώνεται και στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος αντιπρόεδρος έκανε λόγο για παιχνίδια εναντίον της χώρας του και διεμήνυσε ότι κανένα σχέδιο που αποκλείει την Τουρκία δεν θα επιτύχει.