Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει ότι η Τετάρτη θα είναι η «Ημέρα Απελευθέρωσης» – η στιγμή κατά την οποία σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά δασμών που υπόσχεται ότι θα απελευθερώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα ξένα αγαθά.
Οι λεπτομέρειες του επόμενου γύρου δασμών του Τραμπ είναι ακόμη αόριστες. Οι περισσότερες οικονομικές αναλύσεις λένε ότι οι μέσες αμερικανικές οικογένειες θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος των δασμών του με τη μορφή υψηλότερων τιμών και χαμηλότερων εισοδημάτων. Αλλά ένας απτόητος Τραμπ προσκαλεί διευθύνοντες συμβούλους στον Λευκό Οίκο για να πουν ότι επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα για να αποφύγουν τους φόρους εισαγωγής.
Είναι επίσης πιθανό οι δασμοί να είναι βραχύβιοι, αν ο Τραμπ αισθάνεται ότι μπορεί να κλείσει συμφωνία μετά την επιβολή τους. «Είμαι σίγουρα ανοιχτός σε αυτό, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Θα πάρουμε κάτι γι’ αυτό».
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, η προβολή της Αμερικής ως κορυφαίας οικονομικής δύναμης στον κόσμο και η δομή της παγκόσμιας οικονομίας.
Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο Τραμπ;
Θέλει να ανακοινώσει φόρους στις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων «αμοιβαίων» δασμών που θα αντιστοιχούν στους συντελεστές που επιβάλλουν άλλες χώρες και θα λαμβάνουν υπόψη άλλες επιδοτήσεις. Ο Τραμπ έχει μιλήσει για φορολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νότιας Κορέας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, μεταξύ άλλων χωρών.
Καθώς ανακοίνωσε δασμούς 25% για τα αυτοκίνητα την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι η Αμερική έχει εξαπατηθεί επειδή εισάγει περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει.
«Αυτή είναι η αρχή της Ημέρας της Απελευθέρωσης στην Αμερική», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα χρεώσουμε τις χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και παίρνουν τις δουλειές μας, παίρνουν τον πλούτο μας, παίρνουν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν πάρει τόσα πολλά από τη χώρα μας, φίλοι και εχθροί. Και, ειλικρινά, ο φίλος ήταν συχνά πολύ χειρότερος από τον εχθρό».
Σε συνέντευξή του το Σάββατο στο NBC News, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί αν οι δασμοί προκαλέσουν αύξηση των τιμών των οχημάτων, επειδή τα αυτοκίνητα με περισσότερο αμερικανικό περιεχόμενο θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. «Ελπίζω να αυξήσουν τις τιμές τους, γιατί αν το κάνουν, ο κόσμος θα αγοράζει αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν με νοιάζει καθόλου, γιατί αν οι τιμές στα ξένα αυτοκίνητα ανέβουν, θα αγοράσουν αμερικανικά αυτοκίνητα».
Ο Τραμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα είναι ευέλικτος με τους δασμούς του, λέγοντας ότι θα συμπεριφερθεί σε άλλα έθνη καλύτερα από ό,τι συμπεριφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά έχει ακόμα πολλούς άλλους φόρους που έρχονται στις εισαγωγές.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σχεδιάζει να φορολογήσει τα εισαγόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα, τον χαλκό και την ξυλεία. Έχει προωθήσει δασμό 25% σε κάθε χώρα που εισάγει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, παρόλο που το ίδιο κάνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγές από την Κίνα επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο 20% λόγω του ρόλου της στην παραγωγή φαιντανύλης. Ο Τραμπ έχει επιβάλει ξεχωριστούς δασμούς σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό. Ο Τραμπ επέκτεινε επίσης τους δασμούς του 2018 για τον χάλυβα και το αλουμίνιο στο 25% σε όλες τις εισαγωγές.
Ορισμένοι σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι οι δασμοί είναι εργαλεία διαπραγμάτευσης για το εμπόριο και την ασφάλεια των συνόρων, ενώ άλλοι λένε ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν στη μείωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ λέει ότι θα αναγκάσουν τα άλλα έθνη να δείξουν στον Τραμπ «σεβασμό».