Σήμερα η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Η σύγκληση της Βουλής γίνεται σύμφωνα με το Π.Δ. 56/2019 “Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής”, το οποίο έχει προσδιορίσει την 17η Ιουλίου 2019 ως την ημέρα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

 

Η σημερινή διαδικασία περιγράφεται στο Κανονισμό της Βουλής.

Την εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλογή του προέδρου της Βουλής, θα διευθύνει ο προσωρινός πρόεδρος, που σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό θα είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τους αντιπροέδρους της Bουλής της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, κατά την τάξη της εκλογής τους». Ο προσωρινός πρόεδρος θα επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκοντα των γραμματέων θα ασκήσουν οι νεότεροι στην ηλικία Βουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, ο προσωρινός πρόεδρος θα ανακοινώσει στη Βουλή τον κατάλογο των Βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο. ο κατάλογος αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά και θα ενημερώνεται για κάθε μεταβολή που τυχόν επέρχεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

Στη συνέχεια, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής θα καλέσει τους βουλευτές που έχουν ανακηρυχθεί και παρευρίσκονται στη συνεδρίαση να δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.

Από την ορκωμοσία τους οι βουλευτές αναλαμβάνουν την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών ο προσωρινός πρόεδρος θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.