Σίνδος: Ξεσηκωμός κατά των μονάδων διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων

Το ελληνικό βατερλώ στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων φέρνει στο φως η προχθεσινή κινητοποίηση στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με αίτημα να μην επιτραπεί η εγκατάσταση δύο εργοστασίων που θα αδρανοποιούν αυτά τα επικίνδυνα, μολυσματικά απόβλητα.

Σύσσωμη η δημοτική αρχή, μαζί με την αντιπολίτευση αλλά και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ξεσηκώθηκαν με το επιχείρημα ότι τα εργοστάσια αυτά θα μολύνουν την ατμόσφαιρα της περιοχής και γενικότερα θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρημένο περιβάλλον της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο εργοστάσια τα οποία ζητούν να κατασκευάσουν δύο πολύ γνωστές εταιρίες του χώρου: η PolyEco του κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλου, γνωστή για έργα και καινοτομίες στη ναυτιλία και η «Ερμόνεσσα», γνωστή για την ανέγερση των γηπέδων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Τα δύο αυτά εργοστάσια προγραμματίζεται να εγκατασταθούν μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου με επενδύσεις περίπου 2 εκ ευρώ το καθένα και συνολικά περίπου 100 νέων θέσεων εργασιας. Θα διαθέτουν κλιβάνους στους οποίους θα καίγονται όλα τα «κόκκινα» απόβλητα των μονάδων υγείας της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή τα τοξικά. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος της μίας μονάδας κ. Μεταξάς, η εγκατάσταση ασφαλώς και σέβεται την αυστηρότατη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η λειτουργία της δε θα σημάνει σε καμία περίπτωση την παραμικρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, όπως δηλώνει, επιζητά τον κοινωνικό έλεγχο: «Έχω προτείνει στον Δήμο να δημιουργήσει μία επιτροπή η οποία θα ελέγχει κάθε στιγμή την εγκατάσταση, τα έξοδα της οποίας θα βαραίνουν εμάς. Δεν μπορώ να δεχθώ κανέναν από τους ισχυρισμούς όσων αντιδρούν. Φυσικά και δεν πρόκειται να κάνουμε μία μονάδα που θα βλάπτει το περιβάλλον. Θα κάνουμε μία μονάδα που θα προστατεύει το περιβάλλον από τα επικίνδυνα και μολυσματικά απόβλητα», τονίζει ο κ. Μεταξάς.

Η πληγή των αποβλήτων

Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται περίπου 20.000 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων το χρόνο. Πρόκειται για απορρίμματα και απόβλητα ειδικού χαρακτηρισμού που διαχωρίζονται από τα οικιακά των νοσοκομείων και είναι μολυσματικά: από φάρμακα και υλικά που έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπινα υγρά μέχρι ανθρώπινα μέλη και επικίνδυνα υγρά που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα και ιατρικές συσκευές. Τα απόβλητα αυτά πρέπει να διαχωρίζονται στα νοσοκομεία και να τοποθετούνται σε διαφορετικές συσκευασίες (σακούλες και κιβώτια), κίτρινου και κόκκινου χρώματος και να κρατιούνται σε ειδικούς κάδους. Από αυτούς τα φορτώνουν στα δικά τους ειδικά οχήματα οι εταιρίες- εργολάβοι που παίρνουν έπειτα από διαγωνισμούς το έργο της διαχείρισης τους.

Διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1. τα αμιγώς μολυσματικά, που είναι και το 80-85%. Αυτά, επειδή θεωρείται ότι ίσως εμπεριέχουν μικροοργανισμούς επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον πρέπει να αποστειρώνονται σε ειδικούς κλίβανους και στη συνέχεια να τους γίνεται διαχείριση όπως τα κοινά απορρίμματα, δηλαδή να θάβονται στους ΧΥΤΑ. Τέτοιες εγκαταστάσεις αποστείρωσης λειτουργούν οκτώ στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη δε από το 2008 στη ΒΙΠΕ Σίνδου.
2. Τα μολυσματικά – τοξικά και
3. Τα τοξικά. Οι δύο αυτές τελευταίες κατηγορίες, που ονομάζονται «κόκκινα απόβλητα» συλλέγονται ξεχωριστά, αποθηκεύονται και μεταφέρονται από όλη τη χώρα για καύση στο μοναδικό αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στην Ελλάδα, με ευθύνη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Αττικής στα Νέα Λιόσια. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες ο αποτεφρωτήρας αυτός υπολειτουργεί, καθώς λόγω της μειωμένης ποσότητας αποβλήτων βρίσκεται καθημερινά στο 30% της δυναμικότητας του.

Το πινγκ πονγκ των κατηγοριών

Οι αντιδρώντες ισχυρίζονται ότι οι εγκαταστάσεις καύσης μολύνουν το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία, λόγω των καυσαερίων (φουράνια κλπ) που εκλύουν. Επικαλούνται μάλιστα έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προκρίνουν την κατάργηση της αποτέφρωσης και τη διαχείριση μέσω της αποστείρωσης.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών απαντούν ότι όλα γίνονται βάσει του νόμου και πως αυτές οι κατηγορίες είναι πέρα για πέρα αβάσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο εργοστάσια έχουν λάβει όλες τις άδειες που απαιτεί ο νόμος, ακόμη και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση δεν είναι περιβαλλοντικός.

Η αντιπεριφερειάρχισσα Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, παρά το γεγονός ότι είναι χρυσή ολυμπιονίκης στους δρόμους ταχύτητας έκανε μία επιδέξια ντρίπλα και απέρριψε την επένδυση στην Μητροπολιτική Επιτροπή επικαλούμενη την έλλειψη σχετικής πρόνοιας στο ρυμοτομικό σχέδιο της ΒΙΠΕ.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «άστραψαν και βρόντηξαν» εναντίον των δύο εργοστασίων, θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την περιοχή και τους κατοίκους.

Ο κ. Χρήστος Γιαννούλης, επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» επισήμανε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, των τοπικών συμβούλων και της κοινωνίας που τάσσονται απόλυτα κατά της εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή. «Είναι εγκληματικό να επιτρέψουμε την δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων στη Σίνδο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Τομεακή επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η πρόθεση δύο εταιρειών για λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλη την περιοχή της Σίνδου και των όμορων περιοχών, ζητάει να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία τους ενώ τονίζει ότι «θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για να μπει φρένο στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Είναι φανερό, ότι πρόκειται για την καύση των επικίνδυνων, μολυσματικών νοσοκομειακών και άλλων υγειονομικών αποβλήτων» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Δέλτα

«Το δημοτικό συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τις δύο μελέτες για τις μονάδες καύσης υγειονομικών αποβλήτων. Στις δυο μονάδες σύμφωνα με τις μελέτες, θα καίγονται 6.000 τόνοι αποβλήτων επικίνδυνων και μολυσματικών. Το γεγονός ότι θα χρησιμοποιούν την κλασική μέθοδο της θερμικής επεξεργασίας καταδεικνύει το γεγονός ότι θα υπάρχουν εκπομπές αερίων, διοξίνες, επιβλαβή αέρια τα οποία θα είναι και επικίνδυνα για την υγεία και θα επηρεάζουν τις υδάτινες καλλιέργειες, που φιλοξενεί η περιοχή», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει τη χορήγηση βίζας σε άτομα που «υπονομεύουν τη δημοκρατία στη Γεωργία»
13 Δεκεμβρίου, 2024
Εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για την οδική ασφάλεια σε συνεργασία με βενζινοπώλες
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γερμανία: Εμφανίστηκαν αγνώστου προέλευσης drones πάνω από στρατιωτική βάση
13 Δεκεμβρίου, 2024
Δένδιας: Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας: Το πόρισμα για τα Τέμπη αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γκύζη: Ξυλοκόπησε την μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να την κάψει
13 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Gukesh Dommaraju: Ο 18χρονος έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των πολεοδόμων
13 Δεκεμβρίου, 2024