Σκανδαλίδης: «Ας έρθει η όποια πρόταση Τσίπρα και τη βλέπουµε»

Ο τοµεάρχης Οικονοµικών και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» τόνισε ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στη σταθερή θέση και απόφαση ότι «αντιπολιτευόµαστε ό,τι φτωχαίνει τη χώρα και τον λαό, συµπολιτευόµαστε ό,τι θετικό επιχειρείται», ενώ όταν ερωτάται για πιθανή πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για διάλογο δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Ας έρθει η όποια πρόταση και τη βλέπουµε».

Κύριε Σκανδαλίδη, πώς κρίνετε τη νέα κυβέρνηση από τα πρώτα δείγµατα γραφής;

Οµολογώ ότι παρά την επιλογή του πρωθυπουργού να αναφερθεί µόνο σε όσα ακούγονται ευχάριστα και προοδευτικά, δεν συµµερίζοµαι την άποψή του περί συνέπειας λόγων και έργων. Αντίθετα, εγώ διακρίνω δυσαρµονία. Γιατί πώς αλλιώς µπορούν να εννοηθούν η παραποµπή των πλεονασµάτων στις καλένδες, η στροφή στις Πρέσπες, η κοµµατική συγκρότηση του κράτους και κάποιες επιλογές γενικών γραµµατέων; Παρά την ευωχία των ηµερών, δεν ξεκίνησε καλά…

Και η σύνθεση της κυβέρνησης πώς σας φαίνεται; Δεν θυµίζει… ΠΑΣΟΚ;

Θα ψηφίσετε τις πρώτες ρυθµίσεις, όπως το φορολογικό;

Νοµίζω ότι ξεκαθαρίσαµε σε όλους τους τόνους, όπως εξάλλου το πράξαµε και µε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι κάθε µέτρο που ανακουφίζει τις λαϊκές τάξεις και διευκολύνει την ανάπτυξη θα το επιδοκιµάζουµε. Με συνέπεια στην τακτική που έχουµε χαράξει: Αντιπολιτευόµαστε ό,τι φτωχαίνει τη χώρα και τον λαό, συµπολιτευόµαστε ό,τι θετικό επιχειρείται.

Η κατάργηση του ασύλου τι δεν πρέπει να σηµαίνει; Θα ψηφίσετε την πρόταση της ΝΔ;

Εχει πολύ γούστο ότι ακόµη και τώρα, µε νωπή τη λαϊκή ψήφο, εµείς πάλι εγκαλούµαστε να αποδείξουµε ότι δεν είµαστε ελέφαντες. Νοµίζω ότι η Φ. Γεννηµατά το ξεκαθάρισε. Ας φέρουν την πρόταση του δικού µας νόµου που ψηφίστηκε µε τεράστια πλειοψηφία, βελτιωµένη ίσως νοµοτεχνικά, να την ψηφίσουµε. Εγώ δεν κατάλαβα τι ακριβώς προτείνει η Ν∆ µε αυτή την περίεργη πρόταση να καταγγέλλει ο οποιοσδήποτε και να παρεµβαίνει η Αστυνοµία…

Είχατε προεκλογικά δεσµευθεί ότι θα στηρίξετε την επόµενη κυβέρνηση για τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. Πώς;

Εµείς µεν δεσµευτήκαµε, η κυβέρνηση δε το έστειλε το θέµα για µετά το 2021. Πρόκειται για φανερή αναντιστοιχία µε τις προεκλογικές δεσµεύσεις του Κ. Μητσοτάκη. Φανταζόµουν ότι την επόµενη µέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός θα συγκροτούσε εθνική επιτροπή διαπραγµάτευσης, για να θέσει το θέµα στους εταίρους µας. ∆υστυχώς, άνθρακες ο θησαυρός.

Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας για αλλαγή του εκλογικού νόµου;

Σε ό,τι αφορά την ουσία, η πρότασή µας είναι δεδοµένη και δεν πρόκειται να υποχωρήσουµε από αυτήν. Προκαταβολικά δηλώνω ότι η ατάκα Μητσοτάκη στη Βουλή «µε 40% αυτοδύναµη κυβέρνηση» µας βρίσκει αντίθετους. Θέλουµε σαφώς µεγαλύτερη αναλογικότητα και µικρότερο µπόνους στο πρώτο κόµµα. Οµως, ας µας πει η κυβέρνηση την πρότασή της σε σχέση µε τη συνταγµατική αναθεώρηση και τους 180 και σε σχέση µε το τελικό περιεχόµενο του εκλογικού νόµου και εµείς εδώ είµαστε. Ηδη ό,τι ακούγεται για την ψήφο των αποδήµων, µε την οποία συµφωνούµε, διαφωνούµε ριζικά ως προς το περιεχόµενο που της αποδίδει η πρόταση της Ν∆.

Ο Α. Τσίπρας προαναγγέλλοντας κινήσεις µετασχηµατισµού του ΣΥΡΙΖΑ άφησε -λένε- να εννοηθεί ότι θα απευθύνει πρόσκληση σε διάλογο και στην ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής; Ποια είναι η γνώµη σας;

Εχουµε πάρει µια σταθερή θέση και στάση. ∆εν διαπραγµατευόµαστε την αυτόνοµη πορεία και την αυτοδύναµη στρατηγική της παράταξης µε κανέναν και για τίποτα. Αντιπολιτευόµαστε ως ο κεντρικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήµατος και τη συντήρηση και τον λαϊκισµό. Ταυτόχρονα συνοµιλούµε µε όλες τις δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου υπό την προϋπόθεση του αλληλοσεβασµού και της συγκεκριµένης ατζέντας. Ας έρθει η όποια πρόταση και τη βλέπουµε.

Το Κίνηµα Αλλαγής είναι πια ένα κόµµα τύπου Γκένσερ;