• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
Συνεχής ροή ενημέρωσης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συνεχής ροή ενημέρωσης

Σκιές και ερωτήματα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ

Από Newsique Team
02/08/2019
σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκιές και ερωτήματα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ
Share on FacebookShare on Twitter

Eναν άνθρωπο από τον ιδιωτικό τομέα της Ασφάλειας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δημιουργώντας πλήθος σοβαρών ερωτημάτων για την επιλογή του αυτή και για το τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση.

Εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής εταιρείας G4S. Πρόκειται για ένα όνομα που ήταν γνωστό εδώ και κάποιες μέρες, με την αρχική διαρροή να γίνεται στην εφημερίδα «Το Βήμα» και να ακολουθεί πλήθος δημοσιευμάτων για το άτομό του, κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Διαβάζονται περισσότερο τώρα…

Σε πρώτη φάση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τα ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για να στελεχώσουν θέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας έχουν σχετικά πλούσιο βιογραφικό (σε επίπεδο σπουδών, πτυχίων, σχολείων κ.λπ.), στην περίπτωση του κ. Κοντολέοντος αναγράφονται τα εξής: «Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές».

Για να αντιληφθεί κανείς για τι μεγέθη μιλάμε εδώ, ο αντίστοιχος διοικητής της τουρκικής ΕΥΠ έχει πτυχίο Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Maryland, με διδακτορική διατριβή του Πανεπιστημίου Bilkent, ενώ υπήρξε υπότροφος του τουρκικού στρατού από το 1986 έως το 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Κοντολέων δεν έχει εργαστεί σε άλλη εταιρεία ασφάλειας πλην της G4S, στην ηγεσία της οποίας αναρριχήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει κομμάτι της φύλαξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και παράλληλα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια αρκετών αεροδρομίων της χώρας, ενώ έχει παρουσία και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η καταδίκη

Ωστόσο, το… βιογραφικό του δεν είναι εντελώς καθαρό. Ο κ. Κοντολέων μαζί με κάποιους άλλους επιχειρηματίες του χώρου πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση έτερο επιχειρηματία στον ίδιο χώρο, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή» είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών που λάμβαναν χώρα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επανδρωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΣΕΕΥΑ). Τα όσα είχε γράψει ο αρθρογράφος αποδείχθηκαν αληθή στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να αθωωθεί και στη συνέχεια να καταθέσει ο ίδιος αγωγή στους μηνυτές του (μεταξύ των οποίων και ο κ. Κοντολέων) για ψευδή καταμήνυση.

Πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση επιδίκασε στον αρθρογράφο το ποσό των 2.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον κ. Κοντολέοντα. Το ενδιαφέρον της μήνυσης αυτής, τα έγγραφα της οποίας έχουν δημοσιευτεί ήδη σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, είναι ότι γινόταν λόγος και για σωρεία παραβιάσεων της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρεία G4S. Ειδικότερα: «Η εταιρεία Group 4 Securicor παρανομεί και δεν τηρεί τις κλαδικές συμβάσεις, υπογράφοντας συμβάσεις φύλαξης προσφέροντας τιμή κατώτερη του συμφωνηθέντος με την κλαδική σύμβαση εργασίας και εν συνεχεία αναθέτει την εκτέλεση των συμβολαίων της σε υπεργολάβους προκειμένου να μην παρανομεί και να μετακυλίει την ευθύνη σε τρίτους».

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο γι’ αυτή την υπόθεση επισήμαναν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι η εν λόγω επιλογή σηματοδοτεί δύο πράγματα. Πρώτον, αποτελεί σαφή στροφή στη λεγόμενη «εσωτερική ασφάλεια», που εξυπηρετεί στον μέγιστο βαθμό το δόγμα της κυβέρνησης περί νόμου και τάξης, και το δεύτερο ότι αποτελεί αφορμή για προμήθεια τεχνικού υλικού για το οποίο προφανώς έχουν επιλεγεί οι πηγές και ο κ. Κοντολέων είναι ο καλύτερος σύνδεσμος γι’ αυτό.

Μια περιήγηση στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκε από τις θέσεις που κατείχε σε όλα τα παρακλάδια της G4S μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει εδώ και οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν ο κ. Κοντολέων έχει οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με την εταιρεία μέσω άλλων προσώπων.

Τα λοιπά πρόσωπα

Εκτός όμως από τον διοικητή της ΕΥΠ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τους κάτωθι: σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. Επιπλέον, η ΕΥΠ ενισχύεται με τρεις υποδιοικητές. Ο πρέσβης Αν. Μητσιάλης θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο Βασ. Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Ο κ. Διον. Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr

Follow @newsique_gr

Διαβάστε Ακόμα

Νάσος Αθανασίου: Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα, η αναφορά στον Μητσοτάκη ήταν παράδειγμα προς αποφυγή

Νάσος Αθανασίου: Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα, η αναφορά στον Μητσοτάκη ήταν παράδειγμα προς αποφυγή

25/03/2023
ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή του Νάσου Αθανασίου

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή του Νάσου Αθανασίου

25/03/2023
Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου: Η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθεί

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου: Η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθεί

25/03/2023
ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Να καταργήσει την επιτροπή – φιάσκο ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Παπαθανάσης δεν ξέρει πως ρυθμίστηκαν χρέη 1,8 εκατ. και νέος βουλευτής της ΝΔ βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες

25/03/2023
Live: Τουρισμός – Ανακοινώνονται τα μέτρα για τα νησιά

Κικίλιας: Άνοδος κατά 15% σημείωσε η κρουαζιέρα το 2023

25/03/2023
Δ. Κουτσούμπας: Τα φώτα πρέπει να στραφούν σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς καταναγκασμούς που διευκολύνουν τους δράστες και φιμώνουν τα θύματα

Κουτσούμπας: Το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου

25/03/2023



Follow Newsique


Follow @newsique_gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συντάξεις: Μόνο με τόση σύνταξη παίρνετε το έκτακτο επίδομα

Συντάξεις: Μόνο με τόση σύνταξη παίρνετε το έκτακτο επίδομα

24/03/2023 | 08:01

Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ: Αν έχετε τόση σύνταξη το παίρνετε

Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ: Αν έχετε τόση σύνταξη το παίρνετε

23/03/2023 | 09:30

Αλλαγή ώρας 2023 σε... λίγες ώρες: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια

Αλλαγή ώρας 2023 σε… λίγες ώρες: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια

25/03/2023 | 00:01

Καιρός: Χιόνια σε περιοχές έκπληξη - Τι λένε Αρναούτογλου, Μαρουσάκης

Καιρός: Χιόνια σε περιοχές έκπληξη – Τι λένε Αρναούτογλου, Μαρουσάκης

25/03/2023 | 10:01

Survivor spoiler 26/3: Ποια ομάδα κερδίζει την 1η ασυλία

Survivor spoiler 26/3: Ποια ομάδα κερδίζει την 1η ασυλία

25/03/2023 | 12:13

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα – Δείτε πού
  • Τάκης Ταραγκούνιας: Συγγενής του διαψεύδει ότι η κόρη του δέχεται bullying εξαιτίας της συμπεριφοράς του στο παιχνίδι
  • Νάσος Αθανασίου: Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα, η αναφορά στον Μητσοτάκη ήταν παράδειγμα προς αποφυγή
  • ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή του Νάσου Αθανασίου
  • Άνδρας βρέθηκε νεκρός σε χωράφι

Facebook Youtube Twitter Instagram
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Διαφήμιση
  • RSS
  • Μέλος του topics.gr
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
[email protected]

© 2020 newsique.gr

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

© 2020 newsique.gr