Σκηνικό πόλεμου: Τετραπλό θερμό επεισόδιο στα Ίμια – Ο άξονας 4 νησιών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις καθώς η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί και εντείνει τις διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Το σενάριο για τετραπλό επεισόδιο στα Ίμια και τον άξονα 4 νησιών…

Σαν αφιονισμένος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρειζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γράφει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», εννέα ημέρες πριν από την έλευση του 2020 έκανε ίσως τις σκληρότερες δηλώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της χώρας μας, επαναφέροντας τη θεωρία των γκρίζων ζωνών και απειλώντας ανοιχτά την Αθήνα.

«Η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό έκαναν προετοιμασίες για να φέρουν την Τουρκία σε κατάσταση να μην μπορεί να βάλει τα πόδια της στη θάλασσα. Ξέρουμε πως γειτονικές αραβικές χώρες στη Μεσόγειο όπως και το Ισραήλ κάνουν τις ίδιες προσπάθειες. Εμείς δεν έχουμε στόχο να καταπατήσουμε το δικαίωμα κανενός ούτε να προκαλέσουμε ένταση και μόλις έφτασε το μαχαίρι στον λαιμό σταματήσαμε να σιωπούμε. Ομως δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε αυτή τη διστακτική και σιωπηλή πολιτική μας» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπέντζαμιν Νεταντάχου και τον Νίκο Αναστασιάδη θα υπογράψουν στις 2 Ιανουαρίου του 2020 στην Αθήνα τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

Η διακρατική συμφωνία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην οποία αναμένεται να προσχωρήσει και η Ιταλία για τον διασυνδετήριο αγωγό Eastern Meditenanean EastMed είναι η απόδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν με την προσπάθειά του να καταπατήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να σφετεριστεί τη θαλάσσια ζώνη στον άξονα Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, κατάφερε να επιταχύνει τα ενεργειακά σχέδια της Αθήνας της Ιερουσαλήμ και της Λευκωσίας.

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή του EastMed είναι να ακολουθήσει υποθαλάσσια όδευση από το Ισραήλ προς την Κύπρο και στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης περνώντας από μια περιοχή που ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι τουρκική θαλάσσιαζώνη.

Με τις επίσημες υπογραφές που σηματοδοτούν την απόφαση Ελλάδας Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πολύπλοκου υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου η Αθήνα και οι συνεργαζόμενες χώρες απαντούν πρακτικά ότι η περιοχή ανοιχτά της Κρήτης από την οποία σχεδιάζεται να περάσει ο EastMed είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα ελληνικός βυθός και ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη AOZ.

Περισσότερα στο « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

-Ad-