Σκληρή απάντηση 24MEDIA σε «Πρώτο Θέμα» – «Βόμβες» για τη χρηματοδότηση

Η 24MEDIA απάντησε σε «συκοφαντικό δημοσίευμα» -όπως το χαρακτηρίζει- του Πρώτου Θέματος, και «επιφυλάσσεται για τη συνέχεια». Παράλληλα ρίχνει «βόμβες» για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας.

Αναλυτικά η απάντηση:

Για μια ακόμη φορά, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια, επιχειρεί να εμπλέξει την 24MEDIA και τον ιδιοκτήτη της Δημήτρη Μάρη, σε ιστορίες διαπλοκής, που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Με προφανές άγχος, μπροστά σε ένα δύσκολο μέλλον, άδεια ταμεία, ζημιές, οφειλές προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς και θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο εκδότης της εφημερίδας, Τάσος Καραμήτσος, κάνει αυτό που ξέρει καλά. Λασπολογεί και ελπίζει σε μια σωτηρία, που δεν θα έχει σχέση με την υγιή επιχειρηματικότητα και με πραγματικές επενδύσεις στο χώρο των ΜΜΕ.

Να υπενθυμίσουμε λοιπόν, ότι ανάγκη διαπλοκής έχει όποιος δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητος, όποιος έχει αφανείς χρηματοδότες και όποιος πνίγεται στα δάνεια. Αυτές τις συνθήκες μπορεί κάποιος να τις συναντήσει στο Πρώτο Θέμα, αλλά όχι στην 24MEDIA.

Η 24MEDIA, έχει φανερό ιδιοκτήτη, τον Δημήτρη Μάρη, ο οποίος είναι μέτοχος της Stoiximan, της μεγαλύτερης στοιχηματικής εταιρείας στη χώρα και η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς με το brand της BETANO. Η προέλευση της περιουσίας του είναι γνωστή, αποτυπώνεται στο Πόθεν Έσχες που καταθέτει κάθε χρόνο και η χρηματοδότηση της 24MEDIA, γίνεται με απόλυτη διαφάνεια.

Η δημιουργία της και η ύπαρξή της βασίστηκε σε αυτοχρηματοδότηση, όχι από άδηλους πόρους, ούτε από δανεισμό. Μέχρι σήμερα, η ιδιοκτησία και η διοίκηση της 24ΜEDIA παραμένουν υπερήφανες, επειδή ουδέποτε χρειάστηκε να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό, αντλώντας ρευστότητα από τρίτους ή από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου (όπως, δυστυχώς, έγινε ανεκτό για πολλούς άλλους).

H οικονομική ανεξαρτησία της 24ΜEDIA, της επέτρεψε να έχει πρωταγωνιστική παρουσία στον χώρο της ενημέρωσης με ισχυρά brands όπως το News247.gr και το Sport24.gr, κερδίζοντας και διατηρώντας επί χρόνια την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά τις αρχές της. Δεν έκρυψε ποτέ ότι τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο και οι πολλές προσπάθειες διαφόρων να της βάλουν κομματικές ταμπέλες, πάντα έπεφταν στο κενό. Αυτό ισχύει, ασφαλώς, και για το διεθνές εγχείρημα της HuffPost, στο επενδυτικό σχήμα της οποίας συμμετέχει η 24ΜEDIA από κοινού με άλλους επενδυτές, από την ημέρα της συστάσεώς του στην Ελλάδα.

Ποιοι κουνάνε το δάχτυλο;

Μπορεί ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, που φαντάζεται κόκκινα, πράσινα και μπλε τρένα, αλλά έχει κλείσει πρώτη θέση στο τρένου του κιτρινισμού, να ισχυριστεί το ίδιο; Ότι δηλαδή το μέσο του είναι απολύτως οικονομικά ανεξάρτητο και η χρηματοδότησή του διαφανής;

Προφανώς, όταν κάποιοι λειτουργούν ανενόχλητοι σε συνθήκες αδιαφάνειας και συναλλαγής, ερμηνεύουν και αντίστοιχα κάθε κίνηση στον χώρο των ΜΜΕ και φαντάζονται ότι όλοι είμαστε ίδιοι.

Οι πολίτες και οι αναγνώστες έχουν γνώση και μπορούν να καταλάβουν, ότι η ανεξαρτησία στη λειτουργία των ΜΜΕ δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην οικονομική τους ανεξαρτησία, στην υγιή επιχειρηματικότητα και στις καθαρές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

Σε όσους λοιπόν επιχειρούν να μας ταυτίσουν με συμφέροντα ή να διακρίνουν «πονηρά» κίνητρα, η απάντησή μας είναι απλή. Θα είμαστε εδώ και αύριο και θα μετρηθούμε. Όπως έπεσαν έξω μέχρι σήμερα, θα εκτεθούν και στο μέλλον.