Τελεσίγραφο Ελλάδας σε Τουρκία: «Αποχωρήστε άμεσα»

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις που κορυφώθηκαν με την είσοδο του ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού δήλωσε πως ζήτησε την σύγκλιση -εκτάκτως- του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Τουρκία. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα», ενώ επεσήμανε πως «οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές».

«Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα», είπε επίσης. Διαμήνυσε πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα. Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα, δε θα υπάρξει ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.