Σκρέκας: Πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών

Τι δήλωσε o υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ακρίβεια αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον έλεγχο της αγοράς και τον περιορισμό της αισχροκέρδειας αναφέρθηκε o υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, λέγοντας ότι «η Φον Ντερ Λάιεν αναγνώρισε το δίκαιο της επιστολής του πρωθυπουργού».

«Η επιστολή που έστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός και αφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως εδαφική περιορισμοί εφοδιασμού, και τις οποίες χρησιμοποιούν πολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύ των διαφορετικών χωρών, είναι η πρώτη επιστολή που στέλνεται από πρωθυπουργό κράτους μέλους προς την πρόεδρο της Επιτροπής, η κα φον ντερ Λάιεν» δήλωσε ο κ. Σκρέκας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον Ευρωπαίο και τον Έλληνα κατ’ επέκταση από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που οδηγούν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη.

Όπως δήλωσε στόχος είναι «να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, να αποκλιμακωθούν οι τιμές και τελικά να μπορούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που σήμερα τους ταλανίζει».

Τόνισε ακόμη ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυεθνικών «δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτος μέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη γιατί υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει και την κάθε αγορά».

«Το καλάθι στην Ελλάδα είναι φθηνότερο από άλλες χώρες»

Mάλιστα, όπως τόνισε, η κ. φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε και εκείνη ότι υπάρχουν προσπάθειες πολλές φορές από πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε πανομοιότυπα προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της Ευρώπης, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους εις βάρος των καταναλωτών.

Μιλώντας για το καλάθι του καταναλωτή δήλωσε ότι «στην Ελλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα καλάθια στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι φθηνότερο σε μέσους όρους, άρα σημαίνει ότι εδώ τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταδιακά».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η επιστολή του πρωθυπουργού στάλθηκε αργά καθώς η ακρίβεια επιμένει ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Όλο αυτό το διάστημα δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια. Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμο για την αθέμιτη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, τον εφαρμόζει και επιβάλλει πρόστιμα και σε πολυεθνικές εταιρίες και μάλιστα πάρα πολύ υψηλά και το ανακοινώνει. Αυτές οι έρευνες συνεχίζονται».

Πρόσθεσε δε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά και το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, θα ανακοινώσουμε εκ νέου πρόστιμα κατά εκείνων των εταιρειών οι οποίοι παραβιάζουν τον ελληνικό νόμο». Συμπλήρωσε δε ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και οι εταιρείες διορθώνουν τις τιμές τους μετά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο κίνδυνος για κατολισθητικά φαινόμενα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ανδρουλάκης: Θα αγωνιστούμε για να πάνε επιτέλους στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των Τεμπών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Hράκλειο: Εδώ έπεσαν οι πυροβολισμοί έξω από το νυχτερινό κέντρο – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Hellenic Train για Τέμπη: «Το ψυκτικό υγρό στον μετασχηματιστή η κύρια πηγή της πυρκαγιάς»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καίτη Γκρέυ: «Εμφύλιος» στην οικογένεια για τη διαθήκη – Ο Φίλλιπος Ηλιάδης προτίθεται να κάνει προσβολή
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη ημεδαπός που είχε θέσει προς πώληση στο διαδίκτυο αρχαίο οξυπύθμενο αμφορέα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σύμη: Νέες σοκαριστικές συνομιλίες της 13χρονης με τον 15χρονο που σχεδίαζαν τη δολοφονία της μητέρας της – «Θα μαζέψω δύναμη να τη χτυπήσω με το μαχαίρι»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: «Καμπανάκι» για κατολισθήσεις σε 5 περιοχές κρούουν οι ειδικοί επιστήμονες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Παραμένει το ψύχος παρά τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας – Έρχεται βροχερή εβδομάδα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της τραγωδίας
23 Φεβρουαρίου, 2025