ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σκυλακάκης: Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει πριν το τέλος του έτους

«Επειδή υπάρχει αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δίκη που εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να νομοθετήσει για τους συνταξιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αυτό θα γίνει όταν βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση πρόσθεσε ότι «η καταβολή των χρημάτων στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα γίνει κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του έτους. Όχι ακριβώς στο τέλος του έτους όμως, για να μπορέσει να επηρεάσει και την αγορά έγκαιρα, γιατί δημιουργεί και ένα βαθμό αναθέρμανσης η προκαταβολή αυτή».

Το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε ακόμη ότι «όσοι έχουν προσφύγει για τα αναδρομικά που αφορούν δώρα και επικουρικές συντάξεις δεν καλύπτονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Το λέει ρητώς η τροπολογία ότι αφορά μόνον όσους δεν έχουν προσφύγει και είναι απόφαση της κυβέρνησης, αυτοί που δεν έχουν προσφύγει να πάρουν ένα πολύ σημαντικό ποσό της τάξης του 1,4 δις. ευρώ. Ως εκεί αντέχουν τα δημοσιονομικά μας όρια, διότι πρέπει να υπολογίσουμε πρώτον ότι έχουμε μία κοινωνική ομάδα που είναι όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι επαγγελματίες, οι μικροί επιχειρηματίες που πλήττονται από τον κορονοϊό, έχουμε και μία χειροτέρευση του ΑΕΠ, και έχουμε και ένα συνολικό πρόβλημα που αφορά τις εξωτερικές μας σχέσεις και την ενίσχυση της άμυνας. Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να φροντίσουμε για όλους σε αυτή τη φάση».

Τέλος, σημείωσε ότι «δίνουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα πέραν των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ό,τι υπάρχει διαθέσιμο να πάει στο κομμάτι των παλαιών συνταξιούχων, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που βγήκαν στη σύνταξη μετά την περίοδο των περικοπών αυτών, οι οποίοι δεν έχουν λαμβάνειν κάτι. Εξαντλούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες».