SMS 13033 – Κωδικός 4: «Η θα σας πιστέψω ή θα σας γράψω»

Στην κορύφωση τους βρίσκονται από χθες τα μέτρα της Αστυνομίας, παντού στην Αττική και σε όλες τις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» σε ότι αφορά την εικόνα της επιδημίας, για τον έλεγχο της εφαρμογής του νέου σκληρού lockdown για τον περιορισμό της επιδημίας.

Χθες, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων που αρχίζει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στήθηκαν μπλόκα σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας και περιφερειακά, με αυστηρές εντολές οι αστυνομικοί να προχωρούν σε καθολικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα, σταματώντας όλα όσα κινούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη η μετακίνηση.

Τα μπλόκα θα είναι όλες τις ώρες μέχρι το πρωί σε διάφορους κόμβους της πρωτεύουσας και σε μεγάλους οδικούς άξονες και το ίδιο θα ισχύσει αύριο και κάθε μέρα μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι την λήξη του νέου lockdown.

Καθημερινά γίνονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ με τις αστυνομικές υπηρεσίες και δίνονται εντολές για τον συντονισμό των δυνάμεων.

Με βάση αυτές τις εντολές το βάρος των ελέγχων πέφτει κυρίως τις ώρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Εν τούτοις, το θέμα με την εφαρμογή και την τήρηση τω μέτρων, σηκώνει συζήτηση.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο των αστυνομικών» σημείωσε η δικηγόρος – ποινικολόγος Εβίτα Βαρελά, προσθέτοντας ωστόσο ότι στο τρίτο lockdown τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά.

«Η θα σας πιστέψω ή θα σας γράψω»
Από την πλευρά του, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας, ρωτήθηκε τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που οι αστυνομικοί θα ελέγχουν πολίτες που πραγματοποιούν μετακίνηση 4, δηλαδή παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.

«Η θα σας πιστέψω ή θα σας γράψω» είπε ο κ. Μπαλάσκας. «Αυτά τα τηλέφωνα που θα πρέπει να κάνει ο αστυνομικός για να ελέγχει ποιος θα τα πληρώνει» πρόσθεσε.

«Είχαν χαλαρώσει τα πράγματα γενικότερα. Ένθεν και ένθεν. Και σε εμάς χαλάρωσαν. Βλέπαμε τόσο κόσμο στο δρόμο και λέγαμε πόσο ανώφελο είναι πλέον να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Με τα νέα μέτρα, ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι βγήκαν στον δρόμο και γίνονται πιο εξονυχιστικοί έλεγχοι» υπογράμμισε.

-Ad-