Σοκ: 3.800 με 5.000 κρούσματα στην Ελλάδα – «Κλείδωσε» η μεγάλη παράταση του lockdown

«Μέχρι τέλος του μήνα εάν έχουμε τον ίδιο μεγάλο αριθμό τεστ όπως χθες, θα φτάσουμε τα 3.800 κρούσματα» δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ που μπορεί να φτάσουν τους 780».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αν το αφήσουμε χωρίς ικανό έλεγχο μπορεί να φτάσουμε στα 5000 κρούσματα λίγο μετά το Πάσχα και αυτή θα είναι η πραγματική κορύφωση.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί γιατί τότε -εξήγησε- το ΕΣΥ θα έχει ξεπεράσει το όρια του. “Υπάρχει και η αναγγελία για μεγάλο αριθμό τεστ οπότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα και να σπάσουμε αλυσίδες μετάδοσης”
ανέφερε.

Για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι μπορεί να συζητήσουμε στις 12 Απριλίου, εκτιμώντας ότι στις 5 Απριλίου δεν πρόκειται να έχουμε τέτοια αποσυμπίεση για να το συζητάμε.

«Κλείδωσε» η μεγάλη παράταση του lockdown

Με αυτή την εικόνα στα κρούσματα με τον ιό να πηγαίνει με σπασμένα τα φρένα και με αυτήν την κατάσταση στα νοσοκομεία πλέον του άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 29 Μαρτίου έχει αποκλειστεί και οι επόμενες πιθανές ημερομηνίες είναι η 5η ή η 12η Απριλίου με στόχο πια τουλάχιστον να μην χαθεί και το φετινό Πάσχα.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει άγρια το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όλος ο προγραμματισμός για το άνοιγμα από το τρίτο και πιο μακρό lockdown μετατίθεται και πάλι. Η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει ακόμη αρχίσει να κατεβαίνει.

Η 29 Μαρτίου, ημερομηνία που θα άνοιγαν τα καταστήματα ΧΑΝΕΤΑΙ.

«Με τα δεδομένα που βλέπουμε σήμερα το θεωρώ αδύνατον. Θέλουμε σιγά σιγά να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία.»

Κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείουν ΠΛΕΟΝ άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τα μέσα Απριλίου συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους με ορίζοντα τις γιορτές του Πάσχα το αργότερο αρχές Μαΐου.

Εξαδάκτυλος: «Έδειξε» παράταση lockdown στην Ελλάδα – «Μάχη» για το Πάσχα

Να προετοιμαστεί το Σύστημα Υγείας για το ενδεχόμενο η μάχη με τον κορoνοϊό να είναι μακράς διαρκείας, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Εξήγησε ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το Σύστημα Υγείας να αντέξει εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.

«Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, -ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που καθημερινά εκπλήσσει δυσάρεστα, πως και ο ίδιος έχει πέσει έξω σε προηγούμενες προβλέψεις του και επικαλέστηκε τις αξιόπιστες προβλέψεις βάσει μαθηματικών μοντέλων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Τζανάκη πως θα συνεχίσει η άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Πάσχα και παράταση lockdown

Για τις αρχικές προβλέψεις ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, είπε ότι δεν είμαστε πια σε αυτό το σημείο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προοπτική του να κάνουμε ένα Πάσχα τέτοιο που να γεμίσει τις ψυχές μας, δεν έχει χαθεί οριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων, τόνισε ότι ενδεχομένως και να γίνει κάποια σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, ωστόσο η δική του εισήγηση θα είναι ότι «δεν πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Αποκάλυψη Γώγου: Με τόσα κρούσματα θα ανοίγει η χώρα

Η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούμε να συζητάμε ακόμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα.»

Για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1.»

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά.», τόνισε.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία.»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.»

Τέλος, τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων.»

Ο κ. Γώγος κλείνοντας επεσήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. «Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.»