Σοκ από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας- Συγκαλούνται το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας και το υπουργικό συμβούλιο

Σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος, σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης, ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Dennik έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού. Νωρίτερα, η ζωή του κ. Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση ή διευκρίνιση έκτοτε.

Ο Φίτσο δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής πέντε φορές. Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», μετά τον τραυματισμό του χθες από σφαίρες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ. «Σήμερα το βράδυ οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του ασθενούς», δήλωσε ο Κάλινακ, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας. «Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, διότι τα τραύματα του είναι περίπλοκα», πρόσθεσε.

Την αξιολόγηση για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο επιβεβαίωσε και διευθυντής του νοσοκομείου. Παράλληλα, η σλοβακική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκληθεί το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας ενώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει από τις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας).

Βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης. Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.