Σοκ! Δυσάρεστα νέα για συντάξεις και συνταξιούχους

Σοκ! Δυσάρεστα νέα για συντάξεις και συνταξιούχους

Δυσάρεστα είναι τα νέα για μερικούς συνταξιούχους σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που βλέπουν στους λογαριασμούς τους – Δείτε αναλυτικά

Συντάξεις… Χωρίς σύνταξη για ένα έτος θα μείνουν, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη, οι συνταξιούχοι εάν δεν δηλώσουν ανάληψη απασχόλησης, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές.

Παράλληλα, εάν υπάρχει δίμηνη καθυστέρηση ασφαλιστικών εισφορών, τότε οι οφειλές θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Άξιο αναφοράς είναι ότι, μέχρι σήμερα, 50.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει πως εργάζονται.

Ποσά από 10 έως 260 ευρώ καλούνται να επιστρέψουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Παράλληλα σε διευκρινίσεις προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ αναφορικά με τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν το Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας, που είχε δημιουργηθεί το Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρία ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους (δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 16/3/2023, ΕΔΩ), η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, με την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου 2024, που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Συντάξεις: Πότε οι επόμενες πληρωμές

Μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα πληρωθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ κατέληξε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να διευκολύνει οικονομικά τους συνταξιούχους και για να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου 2024.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ),
  • οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και
  • όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και
  • οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας αρχίζει την εκστρατεία της εαρινής επιστράτευσης για 160.000 νεαρούς νεοσύλλεκτους
31 Μαρτίου, 2025
Ο Όλιβερ Στόουν θα καταθέσει για τη δολοφονία Κένεντι
31 Μαρτίου, 2025
Πέθανε ο αρχαιολόγος Γεώργιος Σ. Κορρές
31 Μαρτίου, 2025
Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες
31 Μαρτίου, 2025
Στη φυλακή άνδρας που κατηγορείται για τον βιασμό 13χρονης στην Κάλυμνο
31 Μαρτίου, 2025
Εύβοια: Συνελήφθη ο άνδρας που παρενόχλησε 11χρονη
31 Μαρτίου, 2025
Φωτιά σε αντιπροσωπεία της Tesla στη Ρώμη
31 Μαρτίου, 2025
Πολωνία: Συμφωνία-μαμούθ ύψους 2 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη της αεράμυνας με Patriot
31 Μαρτίου, 2025
Σάλος με τις δηλώσεις της Βάσιας Τριφύλλη για Φιλιππίδη και Παπούλια
31 Μαρτίου, 2025
Μασκ: Έλεγχος στα μέλη του Κογκρέσου που πλούτισαν περιέργως
31 Μαρτίου, 2025