Σοκ: «κατάγεται» από την Ελλάδα ο κορονοϊός;

Μια κινεζική ομάδα που μελετά από πού «κατάγεται» ο κορονοϊός, βάζει και την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες όπου πιθανώς «γεννήθηκε»

Οι Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο κορονοϊός προέρχεται από την Ινδία, με βάση τη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο SSRN. Μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα «γεννήθηκε» στην Ινδία το καλοκαίρι του 2019, πηδώντας από τα ζώα στους ανθρώπους μέσω μολυσμένου νερού, πριν ταξιδέψει απαρατήρητος προς τη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Ωστόσο ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τον οποίο επικαλείται η «Daily Mail», χαρακτήρισε το έγγραφο «πολύ ελαττωματικό» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προσθέτει τίποτα στην κατανόηση του κορονοϊού».

Και η Ελλάδα στους «υπόπτους»

Στη δημοσίευσή της, η κινεζική ομάδα χρησιμοποιεί μια φυλογενετική ανάλυση -μια μελέτη για το πώς μεταλλάσσεται ένας ιός- για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση της COVID-19.

Οι ιοί μεταλλάσσονται καθώς αναπαράγονται, που σημαίνει ότι μικροσκοπικές αλλαγές συμβαίνουν στο DNA τους κάθε φορά που αναπαράγονται.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει επομένως να είναι δυνατό να εντοπιστεί η αρχική μορφή του ιού βρίσκοντας το δείγμα με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Λένε ότι η χρήση αυτής της μεθόδου αποκλείει ο ιός να ξεκίνησε στη Γουχάν και αντίθετα «δείχνουν» άλλες οκτώ χώρες: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία ή Σερβία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι καθώς τόσο η Ινδία όσο και το Μπαγκλαντές κατέγραψαν χαμηλές μεταλλάξεις και επειδή γειτνιάζουν, είναι πιθανό η μετάδοση να ξεκίνησε εκεί.

-Ad-