ΣΟΚ! Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη

Η Καθημερινή φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο για την τραγωδία των Τεμπών.

Στο βίντεο φαίνεται το Intercity 62 πριν και μετά τη σύγκρουση, αλλά και η έκρηξη που ακολούθησε και «πάγωσε» την Ελλάδα. «Το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών – ΕΔΑΠΟ», με ημερομηνία Ιούλιος 2023.

Ξυλόλιο

Από έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων. Η συγκεκριμένη χημική ουσία ανιχνεύτηκε, παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί από το σημείο της σύγκρουσης και ο χώρος είχε καλυφθεί με χαλίκι.

Τον Αύγουστο σε υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ορισμένοι συγγενείς θυμάτων έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις. «Γιατί αποκλείετε εκ προοιμίου τη μεταφορά παράνομου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία;», είναι το ένα απ’ αυτά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έναν χρόνο μετά απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη δεν έχουν δοθεί… Έναν χρόνο μετά, οι γονείς κλαίνε για τα παιδιά τους, έναν χρόνο μετά ο εφιάλτης επιστρέφει και οι εικόνες από την τραγωδία «παγώνουν».

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των επιζώντων και συγγενών των θυμάτων που έχασαν άδικα την ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών. Εκφράζουν τον ανείπωτο πόνο τους και ζητούν δικαίωση από την τραγωδία που πάγωσε τα ρολόγια στις 23:21.