Σοκ στην Πρέβεζα: Νεκρός άνδρας που προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση

Ένα τραγικό γεγονός σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες σε χωριό του Δήμου Πάργας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 65χρονος αγρότης.

Λεπτοσπείρωση: Σύμφωνα με πληροφορίες του PREVEZANEWS, ο άτυχος άντρας προσβλήθηκε από το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες να εμφανίσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και από εκεί στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων αλλά δυστυχώς κατέληξε.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια που προσβάλλει τα ζώα και τον άνθρωπο.

Οφείλεται στα βακτήρια του γένους της λεπτόσπειρας (Leptospira icterohaemorrhagiae) που προκαλούν ίκτερο και καταστροφή του συκωτιού και στις λεπτόσπειρες canicola που προκαλούν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση άγριων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων. Προσβάλλει συχνότερα άτομα που μένουν σε αγροτικές περιοχές.

Συχνές πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους, οι σκύλοι και οι γάτες.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Η λεπτοσπείρωση μπορεί να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα αρχίζουν μετά την δεύτερη εβδομάδα. Το άτομο παρουσιάζει ρίγη, πυρετό, κεφαλαλγία και μυϊκό πόνο.