Σοκ στον αθλητικό χώρο: «Με ξεγύμνωσε, πάγωσα σαν να ήμουν νεκρή…» – Η μήνυση της πρωταθλήτριας σε βάρος του πρώην προπονητή της

Νέα «βόμβα» στην ενόργανη γυμναστική. Πρωταθλήτρια με περισσότερα από 20 χρυσά μετάλλια στη συλλογή της καταγγέλλει τον προπονητή της για απόπειρα βιασμού το 2017, αλλά και για χρόνια σεξουαλική παρενόχληση.

Προπονητής της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής, μπαίνει για δεύτερη φορά στο «στόχαστρο» της δικαιοσύνης, μετά τη νέα καταγγελία σε βάρος του από πρώην αθλήτριά του και πρωταθλήτρια στη χώρα μας, η οποία τον καταγγέλλει για απόπειρα βιασμού σε ηλικία 19 ετών, αλλά και για συστηματική και χρόνια σεξουαλική παρενόχληση καθώς και σωματική και λεκτική βία. Μάλιστα, ο εν λόγω προπονητής έχει καταγγελθεί ήδη από άλλες τέσσερις αθλήτριες το 2021, υπόθεση που αρχειοθετήθηκε, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Η 26χρονη σήμερα πρωταθλήτρια της ενόργανης με περισσότερα από 20 χρυσά μετάλλια στη συλλογή της και πολύ σημαντικές διακρίσεις στις κορυφαίες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, στη μήνυση που υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες στο Α.Τ. Παλαιού Φαλήρου, καταγγέλλει τον πρώην προπονητή της (έχει αποβληθεί από την Ομοσπονδία) για απόπειρα βιασμού, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

«Το χειρότερο για μένα συνέβη τον Ιούνιο του 2017 όταν στο τέλος μιας προπόνησης με πήγε στα αποδυτήρια της ρυθμικής δίπλα από την αίθουσα της ενόργανης (με πήγαινε σχεδόν καθημερινά εκεί με τη δικαιολογία ότι είχε ζυγαριά και με έγδυνε και με έπιανε παντού στο σώμα μου για να δει αν είχα παχύνει), εκείνη την ημέρα λοιπόν αφού είχαν φύγει όλοι από το γυμναστήριο με πήγε δίπλα, μου έβγαλε το αθλητικό μου μπουστάκι , με ξεγύμνωσε από τη μέση και πάνω, με ξάπλωσε ανάσκελα στο κρεβάτι του μασάζ που είχε εκεί, ανέβηκε πάνω μου, άρχισε να με φιλάει στο στήθος και στο λαιμό μου, ενώ με το χέρι του έπιανε τα γεννητικά μου όργανα», υποστηρίζει στη σοκαριστική της καταγγελία η κοπέλα και συνεχίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησε:

«Εγώ πάγωσα σα να ήμουν νεκρή, δε μιλούσα και κυριολεκτικά παρέλυσα. Μετά από λίγο με ρώτησε αν ένιωθα κάτι με αυτό που έκανε και εγώ κατάφερα να βρω τη φωνή μου και να του πω απλώς ΟΧΙ ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να βάζω δύναμη στα πόδια μου για να παραμείνουν όσο πιο κλειστά γίνεται. Τότε εκείνος ξαναλέει «δεν μπορεί κάτι θα αισθάνεσαι» και του απαντάω ξανά «ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ». Τότε έφυγε από πάνω μου, μου είπε να ντυθώ, φύγαμε από τα αποδυτήρια και με γύρισε στο σπίτι μου. Όταν είχα αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό στη ψυχολόγο μου, μου είπε πως η στάση που είχα εκείνη τη στιγμή, δηλαδή που δε μιλούσα, δεν κουνιόμουν και δεν προσπάθησα να αντιδράσω ήταν Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ γιατί σε περίπτωση που αντιδρούσα με οποιοδήποτε τρόπο ίσως τον εκνεύριζα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σωματική μου ακεραιότητα. Εγώ της είπα ότι δεν αντέδρασα έτσι σκόπιμα, απλώς ήταν σα να ήμουν νεκρή, δεν ένιωθα τίποτα…. ».

Η 26χρονη καταγγέλουσα υποστηρίζει στη μήνυσή της ότι μόλις έξι μήνες μετά την απόπειρα βιασμού της, ο προπονητής της της επιτέθηκε και πάλι:

«Το Δεκέμβριο του έτους 2017 ήμαστε στην Ουκρανία για προπόνηση (εγώ ήμουν εκεί κοντά μήνα και μετά ήρθε ο …. και το πρώτο βράδυ που ήρθε μου είπε να πάω στο δωμάτιο για να τον ενημερώσω για τις προπονήσεις και εκείνος με έγδυσε εντελώς από πάνω και από κάτω ήμουν μόνο με το εσώρουχο και άρχισε να με χαϊδεύει και να με πιάνει παντού δήθεν για να δει αν είχα πάρει κιλά, στην πραγματικότητα με χάιδευε στο στήθος, στους γλουτούς και γύρω από το γεννητικό μου όργανο. Όταν κατάλαβε ότι δυσανασχετούσα ξεφυσώντας, σταμάτησε να με ακουμπάει και να με χαϊδεύει, μου λέει έχεις παχύνει πολύ, χάλια έχεις γίνει, πώς είσαι έτσι; Ντύσου, σήκω και φύγε και θα τα πούμε αύριο στην προπόνηση. Λίγες μέρες μετά επιστρέψαμε στην Ελλάδα και δεν ξανακάναμε προπόνηση μαζί ΠΟΤΕ γιατί τον είχαν διώξει από την ομοσπονδία».

Με ένα κοινό modus operandi, υποστηρίζει η νεαρή πρωταθλήτρια, ο προπονητής της επί χρόνια πριν από την καταγγελλόμενη απόπειρα βιασμού, την παρενοχλούσε σεξουαλικά με ανάρμοστες γενετήσιες πράξεις εναντίον της.

«Εκείνος μου έλεγε συνέχεια ότι δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει άλλος άντρας στη ζωή μου πέρα από αυτόν και τώρα που ενηλικιώθηκα είναι καιρός να προχωρήσουμε τη «σχέση» μας (γιατί όταν ήμουν ακόμα ανήλικη μου έλεγε συχνά ότι όταν θα κλείσω τα 18 θα πρέπει να κάνουμε σεξ και εγώ του έλεγα όχι) εγώ του απαντούσα: «όχι δε θα κάνω τίποτα μαζί σας, εσείς είστε ο προπονητής μου, τίποτα άλλο» κι εκείνος επέμενε ότι εκτός από προπονητής, ότι είναι και άντρας μου και ο γκόμενός μου και εγώ ξαναέλεγα ΟΧΙ» αναφέρει η καταγγέλλουσα και συμπληρώνει:

«Η σεξουαλική παρενόχληση δε σταμάτησε, προσποιούμενος ότι μου κάνει διατάσεις και μασάζ, τριβόταν πάνω μου ακουμπώντας τα γεννητικά του όργανα, προσπαθώντας να μου ανοίξει τα πόδια, γυρνώντας με πότε μπρούμυτα και πότε ανάσκελα και με ρωτούσε αν ένιωθα κάτι σκληρό και ηδονικό. Παράλληλα, με ρωτούσε συνέχεια αν κατάλαβα τι τού είχα κάνει και πόσο είχε ερεθιστεί. Αυτά γίνονταν επανειλημμένα πολλές φορές και στους αγώνες του εξωτερικού και στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου στο εθνικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, παρά τις προσπάθειές μου να τον αποφύγω με διάφορες δικαιολογίες και κυρίως επιδιώκοντας πάντοτε να συναναστρέφομαι με άλλες συναθλήτριες. ώστε να μη μένω μόνη μαζί του».

Οι «διατάσεις», τα «μασάζ», οι βρισιές και οι σωματικές κακουχίες

Η 26χρονη πολυνίκης της ενόργανης γυμναστικής που πήρε θάρρος από τις αθρόες καταγγελίες των συναθλητριών της και αποφάσισε να προχωρήσει σε μήνυση εναντίον του πρώην προπονητή της, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές την τιμωρία του.

«Το 2016 ενηλικιώθηκα και από τότε τα περιστατικά στο γυμναστήριο ήταν πολύ πιο συχνά. Μου έκανε «διατάσεις» καθημερινά και ενώ είχε κολλήσει τα γεννητικά του όργανα πάνω στα δικά μου (εκείνος φορούσε βερμούδα και εγώ σορτσάκι προπόνησης) ξεκίνησε να με ρωτάει αν ένιωθα κάτι και αν καταλάβαινα τί γινόταν. Σχεδόν καθημερινά, όταν έφευγαν όλοι από το γυμναστήριο, με πήγαινε στα αποδυτήρια του εθνικού κέντρου στον Άγιο Κοσμά με έγδυνε και με ξάπλωνε για να μου κάνει «μασάζ» με τον ίδιο τρόπο όπως τις προηγούμενες φορές. Εγώ προσπαθούσα να καλύψω το στήθος μου όταν μου έβγαζε τη μπλούζα και το μπουστάκι και εκείνος μου έλεγε: «εμένα ντρέπεσαι; Τον άντρα σου, το γκόμενό σου, το φίλο σου; Και μετά με γυρνούσε ο ίδιος σπίτι μου…. ».

Εκτός από τις καταγγελίες για τη σεξουαλική κακοποίησή της, η νεαρή πρωταθλήτρια κάνει λόγο και για λεκτική αλλά και σωματική βία από τον πρώην προπονητή της.

«Το Μάιο του 2015 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα είχα ένα σοβαρό τραυματισμό στο έδαφος με αποτέλεσμα ο …. όχι μόνο δε με βοήθησε όταν ήμουν πεσμένη κάτω και ούρλιαζα από τους πόνους, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να με βρίζει, να με βλαστημάει και να με ξεφτιλίζει. Έτσι μπήκε ο πατέρας μου τρέχοντας από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να με σηκώσει από το έδαφος και ενώ με πήρε αγκαλιά για να με βγάλει από τον αγωνιστικό χώρο γιατί είχα σπάσει και τα δυο μου πόδια, ο …. άρχισε να με βρίζει και άρχισε να βρίζει και τον πατέρα μου, με αποτέλεσμα να τσακωθούν μεταξύ τους. Ο τώρα αρραβωνιαστικός μου (που τότε δε γνωριζόμασταν) κατέβαινε κι αυτός σαν αθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ήταν μάρτυρας σε όλο το συμβάν. Με αποχή 2 μηνών για την αποκατάσταση του τραυματισμού μου κατεβαίνω χωρίς να είμαι έτοιμη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, στην επίσημη προπόνηση πέφτω από μια άσκηση με τα πλευρά πάνω στο δίζυγο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η λεκτική βία, να με βρίζει, να με ξεφτιλίζει μπροστά σε όλους τους αθλητές και τους προπονητές.

Το 2012 σε ηλικία 14 ετών, είχα ένα σοβαρό τραυματισμό στο πόδι μου με αποτέλεσμα να χάσω τους αγώνες εκείνης της χρονιάς. Εξαιτίας αυτού ξεκίνησε η πολύ άσχημη συμπεριφορά, οι προσβολές, οι βρισιές (λεκτική βία) και η σωματική κακοποίηση. Έλεγα ότι πονάω απίστευτα, όμως κανείς δε με πίστευε, με έβαζε να κάνω κανονικά προπόνηση κυριολεκτικά κουτσή. Με έβαζε σε κουβά με πάγο και κρύο νερό ώστε να μην καταλαβαίνω το πόδι μου και μετά από ώρα έμπαινα στα όργανα και έκανα προγράμματα φυσικά πονώντας φοβερά και προσπαθώντας να μη χτυπήσω χειρότερα γιατί το ένα μου πόδι πατούσε κυριολεκτικά μισό (μέχρι το μισό πέλμα). Με αποκορύφωμα μια μέρα στην προπόνηση που έκλαιγα από τον πόνο, βρήκα το θάρρος να πω στον προπονητή μου πως δεν αντέχω άλλο, δε μπορώ να συνεχίσω, δε μπορώ να περπατήσω, πονάω πάρα πολύ! Δεν είχα πάει στο γιατρό μέχρι τότε γιατί δε με άφηνε εκείνος να πάω προφανώς επειδή ήξερε πως δε λέω ψέματα και ότι είχα σοβαρό θέμα στο πόδι μου και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορώ να πάω σε αγώνα. Η απάντησή του εκείνη την ημέρα ήταν να με διώξει από την προπόνηση, όμως πριν πάρω τα πράγματά μου να φύγω με τράβηξε από το χέρι, με πήγε στα αποδυτήρια των αγοριών που έλειπαν και όπως με κοίταζε αγριεμένος, με έπιασε από το λαιμό, με σήκωσε και με κόλλησε πίσω στον τοίχο, ενώ ταυτόχρονα με έβριζε. Λίγα λεπτά μετά έφυγα από το γυμναστήριο με κλάματα και ενημέρωσα τους γονείς μου για το περιστατικό. Ο πατέρας μου του έκανε μήνυση, την οποία όμως απέσυρε, καθώς μπήκαν στη μέση ο τότε Πρόεδρος, ο τότε γραμματέας και ο Ομοσπονδιακός προπονητής», αναφέρει συγκλονίζοντας η νεαρή γυναίκα.

Τέλος, η 26χρονη στη μήνυσή της αναφέρει ότι ο προπονητής της δε δίσταζε να της παίρνει το μεγαλύτερο μέρος από τα χρηματικά έπαθλα που κέρδιζε από τις αθλητικές της διακρίσεις.

«Σημειωτέον ότι στα παγκόσμια κύπελλα, όταν περνούσα τελικό, έπαιρνα κάποιο χρηματικό ποσό αναλόγως της θέσης που καταλάμβανα (200,300,500 ευρώ). Από αυτά τα χρήματα ο … απαιτούσε να μου παίρνει το 60% αλλιώς απειλούσε εμένα και τους γονείς μου ότι δε θα μου ξαναέκανε προπόνηση», επεσήμανε σχετικά η καταγγέλλουσα.

Η δικογραφία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου θα αξιολογηθεί και αναμένεται να διενεργηθεί προκαταρκτική ποινική έρευνα για την υπόθεση.