Τουρκικός τύπος: «Tο Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία»

Η παρουσία γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο προκάλεσε την οργή του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Την ίδια ώρα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Oruc Reis δεν πρόκειται να γυρίσει στην Τουρκία αλλά μπορεί να φτάσει και έως το Καστελόριζο!

«Η προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη προς τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση, η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Χαμί Ακσόι. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης» στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε δημοσίευμά της η Γενί Σαφάκ αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.