Σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών ΑμεΑ σε κατασκήνωση: «Τα χτυπούσαν και δεν τα τάιζαν»

Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες γονέων για κακοποίηση παιδιών ΑΜΕΑ σε κατασκήνωση της Αττικής. Έστελναν τα παιδιά τους για να περάσουν καλά και τα έπαιρναν πίσω τραυματισμένα σωματικά και ψυχικά.

Όπως ανέφερε μητέρα 16χρονης που πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο στο STAR, το παιδί πήγε στην κατασκήνωση μετά από προτροπή της ειδικής ψυχολόγου που την παρακολουθούσε, η οποία οργάνωνε διάφορα προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων τα Σαββατοκύριακα.

«Αποφασίσαμε, διστακτικά στην αρχή, να την στείλουμε. Ο χώρος που είδα δεν μου θύμιζε κατασκήνωση», είπε η μητέρα. Σύμφωνα με τις περιγραφές της, η τουαλέτα ήταν πολύ μικρή, ενώ υπήρχαν φουσκωτά στρώματα στο πάτωμα για τους θεραπευτές. Της είπαν ότι τα έχουν για να κοιμούνται οι θεραπευτές δίπλα στα παιδιά όταν είναι ανήσυχα.

Για την κόρη της είχαν ένα διπλό κρεβάτι, ωστόσο, η μητέρα είπε ότι δεν θέλει το παιδί να μοιράζεται το κρεβάτι.

Η μητέρα της 16χρονης, σήμερα, κοπέλας αναφέρθηκε και σε όσα της έκαναν αρνητική εντύπωση. Από τη στιγμή την άφησαν στην κατασκήνωση δεν τους επέτρεψαν να πάνε να τη δουν «για να μην αναστατωθούν τα άλλα παιδιά», όπως είπαν. Επίσης, «δεν ήταν 5 οι θεραπευτές, αλλά 3 και μάλιστα ο ένας δεν ήταν καν θεραπευτής, ήταν ιδιοκτήτης πιτσαρίας», αποκάλυψε η μητέρα.

Όσο για το πώς επέστρεψε η κόρη της, περιέγραψε ότι ήταν αδυνατισμένη, σαν χαμένη, χιλιοτσιμπημένη από τα έντομα και έκανε να συνέλθει δύο μέρες. Όταν, δε, τη ρωτούσε για την κατασκήνωση απέφευγε να μιλάει γι’ αυτό, «ενώ γενικά είναι ένα πρόσχαρο παιδί». «Αν αυτά που φοβάμαι είναι αληθινά τι πρέπει να κάνω σαν μάνα;»




Η ίδια μαζί με άλλες δύο μητέρες απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη και κατέθεσαν στη ΓΑΔΑ για τα περιστατικά κακοποίησης των παιδιών. Όπως αναφέρθηκε από την υπηρεσία, στην έρευνα για την κατασκήνωση φάνηκε σωρεία παραβάσεων.

«Χτυπούσαν τα παιδιά, τα άφηναν πεινασμένα και κλειδωμένα»

Ένας άνδρας, που εργάστηκε εθελοντικά στην κατασκήνωση ως οδηγός για 6 μήνες, παραιτήθηκε γιατί δεν άντεχε αυτά που έβλεπε. Ο ίδιος αποκάλυψε τη φρίκη που ζούσαν τα παιδιά. «Τα βαραγάνε, τα βρίζανε, τα άφηναν πεινασμένα, ενώ τα παιδιά που ήταν πιο νευρικά ήταν κλειδωμένα συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο συνοδός χρησιμοποιούσε βία στα παιδιά. «Τα έπιανε από το λαιμό και τα κρατούσε στο πάτωμα για να καταλάβουν ποιος είναι ο ανώτερός τους», ανέφερε ο οδηγός.

Επίσης, μια μητέρα 13χρονης κατήγγειλε όσα είδε η ίδια να συμβαίνουν. Μια μέρα ήρθε με καρφί στο παπούτσι της, μία άλλη γύρισε με γρατζουνιές. Η μητέρα παρακολούθησε τι κάνουν όταν πηγαίνουν τα παιδιά στην παραλία και μετά από αυτό πήρε την κόρη της από τα χέρια τους.

«Πήγανε τα παιδιά για μπάνιο στο καταμεσήμερο με καύσωνα. Τα έβαζαν στη θάλασσα για 5 λεπτά και τα έσπρωχναν επειδή δεν ήθελαν να μπουν. Μία κοπέλα τα έσπρωχνε και μια άλλη τα βιντεοσκοπούσε για να τα στείλουν σε εμάς τους ανυποψίαστους γονείς να δούμε ότι ήταν καλά», τόνισε η γυναικα.

Όσο για την υπεύθυνη της κατασκήνωσης η μητέρα κατήγγειλε πως «αυτή η γυναίκα παίρνει 520 ευρώ το μήνα από τον ΕΟΠΥ μέσω ημών και αυτή τη στιγμή κακοποιούνται παιδιά».

-Ad-