Για το χάος και την ένοπλη βία που συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα στο Σουδάν μίλησε στην ΕΡΤ η Βιβή Κεφαλά, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία εξήγησε ότι το ξεκαθάρισμα ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες της χώρας που γίνεται εις βάρος των αμάχων θα διαρκέσει μέχρι να επικακρατήσει κάποιος.
«Έχουμε μια κατάσταση η οποία ξεκινάει από το 1989» είπε στις «Συνδέσεις» η κ. Κεφαλά, η οποία αναφέρθηκε στον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ ο οποίος ανατράπηκε το ’19 και βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου. «Ανατράπηκε όπως είχε ανατρέψει και εκείνος με στρατιωτικό πραξικόπημα τον τότε πρόεδρο της χώρας, το 1989» είπε για να εξηγήσει ότι ο ίδιος ο Μπασίρ εξέθρεψε αυτό το φαινόμενο. «Έφτιαξε μια φρουρά πραιτωριανών γιατί υπήρχαν ταραχές το 2003. Το Σουδάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και το ’19 πάλι το ίδιο για οικονομικούς λόγους, υπήρξαν ταραχές» εξήγησε η καθηγήτρια.
Εξιστορώντας που οφείλεται η ένοπλη σύρραξη τόνισε ότι αυτοί οι πραιτοριανοί φρουροί διοικείται από τον αντιπρόεδρο τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλο, γνωστό και ως Χεμεντί. «Οι δύο ισχυροί άνδρες βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης, ενώ είχαν συνεργαστεί μια χαρά μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Το θέμα ήταν εαν οι δυνάμεις του Χεμεντί θα εντάσσονταν στον στρατό του Σουδάν, ή όχι», σημείωσε.
Σύμφωνα με την κ. Κεφαλά είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του Χεμεντί ότι πρόκειται για μια «ενδο-σουδανική». Και όπως εκτίμησε, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν πρόκειται να πτοηθούν από παρεμβάσεις αλλά αντίθετα σκοπεύουν «να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση μεταξύ τους».
Αναφερόμενη στις επιθέσεις των ενόπλων σε αμάχους και σε σπίτια διπλωματών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών τόνισε ότι οι δύσκολες ώρες για τους Έλληνες στη χώρα θα συνεχιστούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι για άμεση πιθανότητα ειρήνευσης δεν υπάρχει. Είναι ένα ξεκαθάρισμα και κάποιος από τους δύο ισχυρούς άνδρες πρέπει να επικρατήσει και αυτό βέβαια εις βάρος των αμάχων».
Μιλώντας για τη στάση της διεθνούς κοινότητας που δεν πιέζει για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου που μέχρι στιγμής μετράει περισσότερους από 270 νεκρούς τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ό,τι όλη την προσοχή την απορροφά η Ουκρανία σωστά ή όχι και δεύτερον διότι οι παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει.