Σουηδία: «Απόλυτη προτεραιότητα η απελευθέρωση του δημοσιογράφου» – Για τρομοκρατία τον κατηγορεί η Τουρκία

Η απελευθέρωση του Σουηδού δημοσιογράφου Γιοάκιμ Μέντιν, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «τρομοκρατίας», αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για τη σουηδική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρντ.

«Αυτή η υπόθεση είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε στο σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι θα παρευρεθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα «για να μεταφέρω στον (Τούρκο) συνάδελφό μου την εξαιρετική σημασία αυτής της υπόθεσης».

Η Τουρκία τον κατηγορεί για προσβολή Ερντογάν και τρομοκρατία

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Μέντιν για «τρομοκρατία» και για «προσβολή του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυρίως, καταγγέλλουν τη συμμετοχή του σε διαδήλωση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές φέρεται ότι είχαν υψώσει και χλεύαζαν μια μαριονέτα με τη μορφή του Ερντογάν.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου κάλυπτε το κύμα διαμαρτυριών που συγκλονίζει την Τουρκία μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την Παρασκευή τέθηκε υπό κράτηση.

Η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τη σύλληψη και κράτηση του Γιοάκιμ Μέντιν, του Σουηδού δημοσιογράφου της Dagens ETC, και την αποδίδει στις κατηγορίες της «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της «προσβολής του προέδρου» της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από το «Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης» της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η ‘Αγκυρα υποστηρίζει ότι «το ένταλμα κράτησης δεν σχετίζεται με τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες». Στην ίδια ανακοίνωση η τουρκική κυβέρνηση σημειώνει:

«Στις 11 Ιανουαρίου 2023, ο Μέντιν συμμετείχε σε διαμαρτυρία μαζί με υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε μια κούκλα που έμοιαζε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το Γραφείο Διερεύνησης Τρομοκρατικών Εγκλημάτων της Γενικής Εισαγγελίας της ‘Αγκυρας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό στις 13 Ιανουαρίου 2023. Η έρευνα εντόπισε 15 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο Μέντιν, για τη συμμετοχή τους στη διάπραξη, οργάνωση, κάλυψη ή σύνδεση με την εν λόγω πράξη. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ποινικό μητρώο για διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK και των μέσων ενημέρωσης».

Ο Γιοάκιμ Μέντιν συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 27 Μαρτίου και στη συνέχεια προφυλακίστηκε στις 28 Μαρτίου.

Η κράτηση του Σουηδού δημοσιογράφου έλαβε χώρα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σύλληψη και απέλαση του απεσταλμένου του BBC, Μαρκ Λόουεν. Ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Γιασίν ‘Ακγκιουλ συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας και αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΗΠΑ: Επιστήμονες ανέπτυξαν αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες
1 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Οπαδικό επεισόδιο στον Εύοσμο – Τρεις συλλήψεις
1 Απριλίου, 2025
«Έβρεξε» προβλήματα σε Κυκλάδες και Κρήτη: Έπεσε νερό δύο μηνών – 112 στους κατοίκους της Δωδεκανήσου
1 Απριλίου, 2025
Γ. Φλωρίδης: Τέλος στη χρονική παραγραφή υπουργικών αδικημάτων – «Φρένο» στην παρένθετη μητρότητα για τα ζευγάρια ανδρών
1 Απριλίου, 2025
Ποια στάση κρατούν οι Ευρωπαίοι πολίτες απέναντι στους δασμούς του Τραμπ – Δημοσκόπηση σε επτά χώρες
1 Απριλίου, 2025
Ζαχαράκη: 49.000 μαθητές παρακολούθησαν τις ψηφιακές τάξεις τον Μάρτιο
1 Απριλίου, 2025
Δένδιας: Oυδεμία συσχέτιση μεταξύ του δυστυχήματος στα Τέμπη και της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού ή καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις
1 Απριλίου, 2025
Δύο ημέρες με την McLaren σε OPAP Arena και Σύνταγμα – Όλες οι αντιδράσεις που προκάλεσε το μονοθέσιο σε ένα βίντεο
1 Απριλίου, 2025
Χαλκίδα-Κομοτηνή: 5 χρόνια κάθειρξη σε μεταπωλητές πειρατικών συνδρομών
1 Απριλίου, 2025
Συμμορία «ξάφριζε» σπίτια και επιχειρήσεις
1 Απριλίου, 2025