Σοβαρά τώρα κ. Μητσοτάκη;

Νέες «φωτιές» φαίνεται πως ανάβει η -μετά πολλών κόπων και βασάνων- δημοσιοποίηση των βιογραφικών των στελεχών του επιτελείου Εθνικής Ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο μόνος πανεπιστημιακός τίτλος του νέου διοικητή της ΕΥΠ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε μουσικές σπουδές.

Υπενθυμίζεται πως στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου χθες το βράδυ, αναφέρονταν τα εξής:

«O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών».

Τα προβληματικά σημεία

Κάπου εδώ όμως, προκύπτουν νέα σοβαρά ερωτήματα, όπως προκύπτει κι από το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών:

Πρώτον, όπως προαναφέρθηκε, εφόσον επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώρηση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music.
Δεύτερον, ως γνωστόν, όποιος έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο του εξωτερικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο τίτλος αυτός αποτελεί και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της χώρας. Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός πως στην κυβερνητική ανακοίνωση υπάρχει η μάλλον γενική και αόριστη αναφορά ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων «μιλάει αγγλικά».
«Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων έχει τα «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» για να αναλάβει τη θέση της ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε:«Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση όπου φαίνεται ότι όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».

Στην ουσία όμως ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε να δώσει απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο ο νέος διοικητής της ΕΥΠ διαθέτει πράγματι πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα του εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται:

«Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».