Σοβαρός κίνδυνος για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη ακόμη και με μια δυνατή βροχή – Τι καταγράφει σε έρευνά του ο Ευθύμης Λέκκας

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διεξάγει συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου.

Ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και η ομάδα του παρακολουθεί από την αρχή την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία και τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τις Καθηγήτριες Νίκη Ευελπίδου και Ασημίνα Αντωναράκου πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στην ύπαιθρο, αξιολογώντας τον κατολισθητικό κίνδυνο και βαθμονομώντας τα μοντέλα πρόβλεψης, ενώ έπονται και άλλες αποστολές για την παρακολούθηση και λεπτομερή καταγραφή του φαινομένου.

Οι πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει αποσταθεροποίηση των πρανών σε αρκετές περιοχές. Ο κίνδυνος αυτός αποδίδεται στις έντονες μορφολογικές κλίσεις, τη σύσταση των πετρωμάτων, καθώς και στις εναλλαγές υλικών με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση. Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν περαιτέρω τις ήδη ευάλωτες περιοχές.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα, οδηγώντας σε καταρρεύσεις.
Η ερευνητική ομάδα, έχει ήδη εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές αυξημένου κινδύνου και έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις για την καταγραφή και αποτύπωσή τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αποσταθεροποίηση των πρανών μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας. Μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες αστοχίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων
25 Μαρτίου, 2025
Χανιά: Άνδρας καταπλακώθηκε από τρακτέρ – Μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο
25 Μαρτίου, 2025
Η πρώτη αντίδραση της Ηλιάνας Παπαγεωργίου μετά την συνέντευξη της Έλενας Χριστοπούλου
25 Μαρτίου, 2025
Σουδάν: Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμό σε αγορά
25 Μαρτίου, 2025
Πολεοδομία Ρόδου: Πειθαρχικό έλεγχο για τους δικαστές της υπόθεσης ζητά ο Άρειος Πάγος
25 Μαρτίου, 2025
Ανήλικη κατήγγειλε βιασμό από τον 47χρονο θείο φίλης της – Την επιβεβαιώνει παιδοψυχολόγος
25 Μαρτίου, 2025
Χάος στην Τουρκία: Συλλήψεις, απαγορεύσεις και φοιτητικά μποϊκοτάζ
25 Μαρτίου, 2025
Συγκλονιστικές εικόνες στη Λαμία: Μαθητής Ειδικού Γυμνασίου σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο και παρέλασε όρθιος
25 Μαρτίου, 2025
Γαλλία: Νέα τροπή στην υπόθεση θανάτου του Εμίλ – Συνελήφθησαν ο παππούς, η γιαγιά του και δύο θείοι του
25 Μαρτίου, 2025
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 47 στρατηγικά έργα για τις σπάνιες γαίες
25 Μαρτίου, 2025