Σπ. Φιλιώτης: Το φάρμακο της Lilly μειώνει 70% την πιθανότητα νοσηλείας από κορονοϊό

Για το νέο φάρμακο της Lilly το οποίο δίνει ελπίδες σε όλο τον κόσμο και μειώνει κατά 70% την πιθανότητα νοσηλείας από κορονοϊό, εφόσον παρασχεθεί το νωρίτερο δυνατόν (αμέσως μετά τη διάγνωση, δηλαδή), μίλησε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ, Σπύρος Φιλιώτης, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Η Lilly, η αμερικανική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Φαρμασέρβ, έχει αναπτύξει το φάρμακο για τον κορονοϊό. Το συγκεκριμένο φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μόλις την περασμένη Τετάρτη και ήδη έχουν διατεθεί 100.000 δόσεις. Μάλιστα, το φάρμακο έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, καθώς αποδείχθηκε ότι μειώνει κατά 70% την πιθανότητα να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία. Το σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Φιλιώτης, είναι το φάρμακο να χορηγηθεί μόλις διαπιστωθεί ότι νοσεί ο ασθενής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «πρόκειται για αντίσωμα ανθρώπινο που απομονώσαμε από ασθενή ο οποίος έγινε καλά, το αντιγράψαμε, το φτιάχνουμε σε εργοστάσιο και εξουδετερώνει τον ιό».  Έτσι, ο ασθενής περνά ελαφρά τη νόσο, στο σπίτι του. Το φάρμακο χορηγείται με απλό τρόπο, μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης (ορό) που διαρκεί μόλις μία ώρα και την αποτελεσματικότητά του έχει επιβεβαιώσει κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

 

Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ: «Το φάρμακο της Φαρμασέρβ-Lilly σώζει ζωές. Το ποσοστό επιτυχίας του είναι στο 70% και υπάρχουν κλινικές μελέτες που το αποδεικνύουν»

 

Υποπολλαπλάσιο το κόστος του φαρμάκου

Μάλιστα, το κόστος του φαρμάκου είναι πολύ μικρό, αφού διαμορφώνεται σε επίπεδο υποπολλαπλάσιο σε σχέση με το κόστος μίας νοσηλείας για κορονοϊό και -ασφαλιώς- απείρως φθηνότερο σε σχέση με το κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Φάρμασερβ, η ελληνική εταιρεία -μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα- βρίσκεται ήδη σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει στη χώρα μας ένα σημαντικό μέρος από τις 700.000 δόσεις που έχει δεσμευθεί να διαθέσει η Lilly στην εκτός ΗΠΑ αγορά ως τα Χριστούγεννα.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σπύρος Φιλιώτης: