Σπίρτζης: «Η υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αδυναμία»

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καπελώσει τον ελληνικό λαό και το πολιτικό σύστημα για να οικειοποιηθεί την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, o Χρήστος Σπίρτζης.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε για εμπιστοσύνη του προς τον ελληνικό λαό είναι ενδεικτικές. «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που εμπιστεύεται μία κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή οφείλει να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και όχι το ανάποδο» είπε χαρακτηριστικά.

«Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, παρόλο που υπήρχαν κενά, ολιγωρίες, μεγάλες παραλείψεις δεν ασκούσαμε ούτε έντονη κριτική ούτε αναδεικνύαμε τέτοια θέματα γιατί έπρεπε να υπάρχει μία κοινωνική γαλήνη, έπρεπε να συστρατευθούμε όλοι στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση» εξήγησε ο πρώην υπουργός Υποδομών για να συμπληρώσει πως: «αυτό έχει μάλλον ερμηνευτεί λάθος από τη ΝΔ».

Αναφερόμενος στα σενάρια πρόωρων εκλογών και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε με έμφαση ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις που είναι μετρήσεις που αποτυπώνουν τη στιγμή που γίνονται δεν μας προβληματίζουν ειδικά εν μέσω πανδημίας. Αν κάνουμε μία καταγραφή πόσα στελέχη της αντιπολίτευσης έβγαιναν όλο αυτόν τον καιρό στα κανάλια και τι τηλεοπτικός χρόνος αντιστοιχούσε στα κυβερνητικά στελέχη θα καταλάβουμε καλύτερα και τα αποτελέσματα αυτά. Ακόμη και σε αυτές τις μετρήσεις, πάντως, καταγράφεται ο προβληματισμός του ελληνικού λαού και η πτώση του ποσοστού των πολιτών που είναι ευχαριστημένοι με το μεταναστευτικό για παράδειγμα και κυρίως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

«Εύχομαι να μην είναι υποκριτική η ξαφνική στάση της ΝΔ στο Ε.Σ.Υ»

«Εμείς δεν παραλάβαμε μία χώρα όπως την παρέλαβε ο κύριος Μητσοτάκης, εμείς για οτιδήποτε θέλαμε να κάνουμε, έπρεπε να πάρουμε έγκριση από τους Θεσμούς μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό έληξε τον Αύγουστο του 2018. Η Υγεία και η Παιδεία ήταν από τους ελάχιστους τομείς που και παραπάνω χρήματα δόθηκαν και προσλήψεις έγιναν και προγραμματισμός για νέες προσλήψεις που χρειάζονται πραγματικά οι κοινωνικές δομές υπήρχε. Οι διαγωνισμοί των προσλήψεων ακυρώθηκαν επί ΝΔ. Και αν θυμάμαι καλά μας είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγους μήνες πριν την πανδημία μιλούσε για το ιδιωτικό σύστημα Υγείας και πως θα αντικαταστήσει ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΥ. Και σήμερα βγαίνουν να γίνουν οι υπερασπιστές του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εύχομαι αυτό να μην είναι υποκριτικό».

«Η χώρα χρειάζεται περισσότερα τεστ»

«Κάθε κρεβάτι νοσοκομείου που έχει αναπνευστήρα δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ. Πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια επικοινωνιακών εντυπωσιασμών. Mε την υπευθυνότητα που έδειξε ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δεν όφειλε να είναι έτοιμη η χώρα ώστε τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και ο μέσος πολίτης θα βγει από το σπίτι του ώστε να υπάρχουν διαγνωστικά τεστ; Μετά το δράμα της Ιταλίας, πήραμε εγκαίρως μέτρα, κλειστήκαμε, δείξαμε υπευθυνότητα αλλά στα τεστ είμαστε από τις τελευταίες χώρες. Για να έχεις αξιόπιστο δείγμα, δεν αρκεί να κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο όσοι πάνε στο νοσοκομείο αλλά στον γενικό πληθυσμό, σε αυτούς που δραστηριοποιούνται, σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο».

«Η ΝΔ ακύρωσε τις προσλήψεις στην Υγεία που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η ΝΔ ακύρωσε τους διαγωνισμούς που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις στην υγεία, επανήλθε μέσα στην κρίση και επανέφερε τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και ακόμη δεν είναι τοποθετημένοι γιατροί και νοσηλευτές στη θέση τους. Προκαλούμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι ακριβώς έχουν τοποθετηθεί και πού. Με ονοματεπώνυμα και θέση τοποθέτησης. Για να τελειώνει αυτή η γκρίζα ζώνη».

«Η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της»

«Είχαμε διάφορες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση που δεν τηρήθηκαν. Είχαμε, για παράδειγμα τη δέσμευση για τον διαγωνισμό για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”. Δεν τον είδαμε ποτέ. Ανακοίνωσαν πόσες εκατοντάδες χιλιάδες θα πάρουν το επίδομα των 533 ευρώ το μήνα ή ότι οι επιστήμονες μετά το σκάνδαλο των voucher θα πάρουν κι αυτοί επίδομα. Θέλετε να μου δείξετε κάποιους που έχουν πάρει αυτά τα βοηθήματα; Τα 600 ευρώ των επιστημόνων μη το ψάξετε, δεν τα έχει πάρει κανείς».

«Μεγάλα κενά ελέγχων στις ιδιωτικές κλινικές»

«Υπάρχει μεγάλο κενό ελέγχου στις ιδιωτικές κλινικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κλινικής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι. Συμπολίτες μας που εργάζονταν εκεί ή πήγαιναν για να κάνουν αιμοκάθαρση έμειναν απροστάτευτοι με τραγικές συνέπειες. Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, δεν έγιναν έλεγχοι, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Και τα ίδια γίνονται και σε άλλες κλινικές. Εμείς αναδεικνύουμε αυτά τα θέματα, αν και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν βλέπω να ασχολούνται ιδιαίτερα με τα κενά των ελέγχων από την Περιφέρεια και από το υπουργείο Υγείας».