«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με τη δύναμη της ελληνικής ψυχής, επαγρυπνούν πανέτοιμες. Και η Κυβέρνηση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Τα σύνορά μας –όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και δεν γίνονται δεκτά παράνομα και παρανοϊκά μνημόνια, όπως αυτό με τη Λιβύη. Μόνη εκκρεμότητα με τη γείτονα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, που θα αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ, όταν αυτή ανακηρυχθεί», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα.
Και προσθέτει: «Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Πολύ περισσότερο σε περιόδους που ακόμη κι ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις. Ένας τέτοιος δίαυλος είναι και ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται σε τεχνοκρατικό-στρατιωτικό επίπεδο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
Εάν σταματήσουν οι προκλήσεις, μπορεί να ακολουθήσουν διερευνητικές επαφές και εάν καταλήξουν οι διερευνητικές μπορεί να υπάρξει συνυποσχετικό που θα παραπέμπει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορεί, λοιπόν, τα ΜΟΕ να είναι η αρχή σε ένα μακρύ δρόμο».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει «κατανοούμε τις αντιδράσεις των νησιωτών μας, που εδώ και χρόνια σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Συμφωνούμε απόλυτα με το αίτημά τους για κλείσιμο των σημερινών ανοικτών άναρχων δομών. Δεν μπορεί, όμως, να μην δημιουργηθεί καμιά δομή στα νησιά, καθώς μόνο από εκεί μπορεί να γίνουν επιστροφές προς την Τουρκία», ενώ αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση “καίει” πέντε νησιά για να αποφύγει κρίση στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. τονίζει ότι «είναι ανεύθυνα και προβοκατόρικα τα όσα ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση.
Η έγνοια μας είναι πρώτα από όλα στα πέντε νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Για αυτό ακριβώς επιμένουμε στην παράλληλη προώθηση όλων των αξόνων της πολιτικής μας. Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στην αύξηση των επιστροφών και βέβαια στο κλείσιμο των σημερινών άναρχων καταυλισμών και τη δημιουργία κλειστών δομών. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη σημερινή αφόρητη κατάσταση, θα μειωθούν οι ροές και ταυτόχρονα θα αυξηθούν τόσο οι επιστροφές προς τα ανατολικά εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο, όσο και οι μετακινήσεις προς τα δυτικά εκείνων που παίρνουν άσυλο.
Απαντώντας σχετικά με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει «είπα –και λέω- αυτό που είναι καλά γνωστό: Ναι ήμουν, είμαι και θα είμαι φίλος του ΠΑΟΚ. Ξέρετε, άλλωστε, ότι οι προτιμήσεις αυτές, ούτε κρύβονται, ούτε εγκαταλείπονται. Σε ό,τι αφορά τη σπουδή της Κυβέρνησης να φέρει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, τα κίνητρα ήταν κατ’ εξοχήν πολιτικά- κοινωνικά. Ήταν αναγκαία για την αποφόρτιση του κλίματος που έπαιρνε φωτιά, για την αποτροπή της επαπειλούμενης κοινωνικής αναταραχής και την προλείανση τους εδάφους ώστε να αναπτυχθεί μια ριζοσπαστική προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Η κυβέρνηση προς το παρόν «παγώνει» τη δημιουργία ελεγχόμενων δομών στην ενδοχώρα. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι «καίτε» πέντε νησιά για να αποφύγετε κρίση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τι απαντάτε;
Είναι ανεύθυνα και προβοκατόρικα τα όσα ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση. Η έγνοια μας είναι πρώτα από όλα στα πέντε νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Για αυτό ακριβώς επιμένουμε στην παράλληλη προώθηση όλων των αξόνων της πολιτικής μας. Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στην αύξηση των επιστροφών και βέβαια στο κλείσιμο των σημερινών άναρχων καταυλισμών και τη δημιουργία κλειστών δομών. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη σημερινή αφόρητη κατάσταση, θα μειωθούν οι ροές και ταυτόχρονα θα αυξηθούν τόσο οι επιστροφές προς τα ανατολικά εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο, όσο και οι μετακινήσεις προς τα δυτικά εκείνων που παίρνουν άσυλο.
Έχετε γίνει δέκτης παραπόνων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και το πρόβλημα που έχει προκληθεί στα νησιά;
Όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες αντιμετώπισης ενός τόσο σύνθετου προβλήματος, διεθνούς και ταυτόχρονα εθνικού, ανθρωπιστικού και ταυτόχρονα κοινωνικού, με προεκτάσεις στην ασφάλεια, την υγεία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό. Δεν είναι, όμως, ώρα για διαπιστώσεις, αλλά για έμπρακτες απαντήσεις. Αποχρώσεις απόψεων και εκτιμήσεων μπορεί να υπάρχουν. Όλοι, όμως, κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, στους ίδιους άξονες πολιτικής.
Σας προβληματίζουν οι αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών;
Κατανοούμε τις αντιδράσεις των νησιωτών μας, που εδώ και χρόνια σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Συμφωνούμε απόλυτα με το αίτημά τους για κλείσιμο των σημερινών ανοικτών άναρχων δομών. Δεν μπορεί, όμως, να μην δημιουργηθεί καμιά δομή στα νησιά, καθώς μόνο από εκεί μπορεί να γίνουν επιστροφές προς την Τουρκία. Επιπλέον, όμως, οι κλειστές δομές απαντούν στις ανησυχίες τους για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, που εγείρουν. Και βέβαια λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς ο μετανάστης που ξέρει ότι θα μπει σε μια κλειστή δομή και θα γυρίσει πίσω σε δύο μήνες, δεν θα δώσει τα λεφτά του σε ένα λαθροδιακινητή για να τον φέρει στα νησιά.
Έχετε δηλώσει δημόσια φίλος του ΠΑΟΚ. Μήπως ωστόσο βιάστηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για μη υποβιβασμό των ομάδων, πριν έρθει σε συνεννόηση με τις διεθνείς Αρχές του Ποδοσφαίρου;
Είπα –και λέω- αυτό που είναι καλά γνωστό: Ναι ήμουν, είμαι και θα είμαι φίλος του ΠΑΟΚ. Ξέρετε, άλλωστε, ότι οι προτιμήσεις αυτές, ούτε κρύβονται, ούτε εγκαταλείπονται. Σε ό,τι αφορά τη σπουδή της Κυβέρνησης να φέρει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, τα κίνητρα ήταν κατ’ εξοχήν πολιτικά- κοινωνικά. Ήταν αναγκαία για την αποφόρτιση του κλίματος που έπαιρνε φωτιά, για την αποτροπή της επαπειλούμενης κοινωνικής αναταραχής και την προλείανση τους εδάφους ώστε να αναπτυχθεί μια ριζοσπαστική προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου.
Στις 25 Φεβρουαρίου θα έρθουν στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA και αντιπρόεδρος της FIFA για να υπογράψουν ένα μνημόνιο με την κυβέρνηση. Εάν δεν συμμορφωθούν ΕΠΟ και Super League υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης αφενός και της UEFA και της FIFA αφετέρου. Δημιουργείται έτσι μια στέρεη βάση για θετικά και θεαματικά βήματα στη βελτίωση λειτουργίας της αρμόδιας Εθνικής Ομοσπονδίας, την ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας, την άντληση πόρων, την καταπολέμηση κάθε προσπάθειας χειραγώγησης των αγώνων. Η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού είναι μονόδρομος για να αποφύγουμε περαιτέρω αρνητικά αποτελέσματα, να βάλουμε επιτέλους ένα στοπ στις παθογένειες του χθες και να δούμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε.
Στην Προανακριτική Επιτροπή ανώτατοι δικαστικοί κατήγγειλαν πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη Novartis. Ανοίγει ο δρόμος για Ειδικό Δικαστήριο;
Η απόφαση για τη συνέχεια θα ληφθεί από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής και δεν μπορώ να προκαταλάβω τίποτε. Από όσα μαθαίνουμε, ωστόσο, τέσσερις εισαγγελείς καταθέτουν στοιχεία που παραπέμπουν αφενός σε σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων και αφετέρου σε ένα εξωδικαστικά κατευθυνόμενο, παραδικαστικό –παρακρατικό κύκλωμα. Και όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για την ουσία και τη ποιότητα της Δημοκρατίας μας, για το κύρος των θεσμών, για την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Είμαστε προετοιμασμένοι, ως χώρα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με τη δύναμη της ελληνικής ψυχής, επαγρυπνούν πανέτοιμες. Και η Κυβέρνηση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Τα σύνορά μας –όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και δεν γίνονται δεκτά παράνομα και παρανοϊκά μνημόνια, όπως αυτό με τη Λιβύη. Μόνη εκκρεμότητα με τη γείτονα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, που θα αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ, όταν αυτή ανακηρυχθεί.
Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων σε τι θα ωφελήσει τη χώρα να ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία;
Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Πολύ περισσότερο σε περιόδους που ακόμη κι ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις. Ένας τέτοιος δίαυλος είναι και ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται σε τεχνοκρατικό-στρατιωτικό επίπεδο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Εάν σταματήσουν οι προκλήσεις, μπορεί να ακολουθήσουν διερευνητικές επαφές και εάν καταλήξουν οι διερευνητικές μπορεί να υπάρξει συνυποσχετικό που θα παραπέμπει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορεί, λοιπόν, τα ΜΟΕ να είναι η αρχή σε ένα μακρύ δρόμο.